Na Trgu slobode postavljeni su štandovi na kojima se predstavljaju proizvođači zanatskog piva iz Mostara, Herceg-Novog, Pala, Istočnog Sarajeva i Širokog Brijega u sklopu manifestacije "Platan craft fest".

platan craft fest trebinje (1).JPG

Turistička organizacija našeg grada želi da na ovaj način privuče što veći broj turista, a sa tim i da im ponudi što raznovrsniju ponudu. Tako je nakon fitnesa, poetskih večeri i koncerta za međunarodni dan muzike, priređena manifestacija proizvođača zanatskog piva.

"Plan nam je da u narednim godinama ova manifestacija preraste u festival, a cilj je proširenje turističke ponude našega grada", rekao je direktor Turističke organizacije Marko Radić.

Iz Mostara je došao predstavnik kraft pivare "Džudžan" Renato Juričić, koji je rekao da se ova pivovara pojavila 2013. godine od strane nekolicine mladih ljudi. Krenuli su od skromne količine, ali su već dostigli zavidne količine od 12.000 litara godišnje.

"Premijerno u Trebinju predstavljamo "Veseljko pivo" koje će se za mjesec dana naći u prodaji. Mi posjećujemo ovakve sajmove, jer je to način da se dođe do potrošača, pošto ljudi u BiH još nisu upoznati sa craft pivarstvom", kazao je Juričić.

platan craft fest trebinje (2).JPG

Pravljenje kraft piva traži kreativnost, ali i predanost u proizvodnji i pripremi.  Građani su imali mogućnost da probaju piva koja se više piju ljeti i zimi. Razlika je u količini hmelja koji se dodaje, jer on daje karakteristike pivu, gorčinu i ukus. 

Domaća radinost piva više koristi hmelj od industrijskog piva jer za razliku od njih, "industrijalci" štede na hmelju i kvalitetnim sirovinama.

Dejan Romić iz Udruženja za promociju zanatskog piva "Kištra" ima iskustva sa organizacijom ovakvih manifestacija. Njihova želja je da se promoviše kućno pivarstvo. 

"Za ovakva piva potrebna je ljubav, htijenje i želja, a sve ostalo se može pronaći na internetu kao stručna literatura, a uz to su potrebne šerpe i sastojci - kvasac, voda, hmelj i ječam. U svemu ovome bitna je čistoća koja mora da bude u sterilnim uslovima", kazao je Romić.

Slobodan Janković iz kraft pivare "Raft Brewery" iz Foče je došao da se predstavi ovom dijelu Hercegovine sa dobrim pivom. Već četiri godine proizvodi pivo i u zadnje dvije godine živi od toga.

"Trenutno proizvodim četiri vrste piva, ali uglavnom 'Pale Ale' piva koja su gornje fermentacije od 18 do 25 stepeni celzijusovih, u zavisnosti od stila u proizvodnji", pojasnio je Janković.

Na festivalu je prisutno je sedam proizvođača piva.

Izraz "craft" pojavljuje se u Velikoj Britaniji 70-ih godina prošlog vijeka, i određuje "vještinu" pa se ovdje radi o vještini pravljenja piva.

Večeras će, u sklopu manifestacije, prisutne zabavljati lokalna grupa "Krugovi u žitu"

Organizatori ove manifestacije su Grad Trebinje, Agrarni fond i Turistička organizacija, uz pomoć Udruženja za promociju zanatskog pivarstva "Kištra" iz Istočnog Sarajeva.