U selu Orovac kod Trebinja služen je pomen za 265 mještana, koji su stradali tokom Prvog svjetskog rata na bojištima, u logorima ili su pogubljeni od strane Austrougarske vojske.

orovac trebinje pomen (1).JPG

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da se mora njegovati kultura sjećanja i iskazivati poštovanje prema onima koji su svoje živote dali zarad slobode budućih generacija.

"Možemo li danas da vjerujemo koliko je 265 ljudi? Možemo li da zamislimo koliko je majki, braće i sestara plakalo kad su njihovi najbliži nastradali? Možemo li zamisliti kako je selo ostalo oslabljeno? Koliko su samo žalosti imali? Ali, ipak, rodili ste se vi, nastavili živote, boreći se, i to je ono što učimo svakim danom - da njihova žrtva ne smije biti uzaludna, da se moramo sjećati onih koji su svoje živote dali zarad slobode, da moramo dolaziti, obilaziti, vrednovati njihova stratišta, jer suza je velika u bilo koje vrijeme", kazao je Petrović.

orovac trebinje pomen (2).JPG

Selo Orovac ima nosioca Karađorđeve zvijezde, junake Drugog svjetskog rata, a dalo je i komandanta Hercegovačkog korpusa u posljednjem ratu - generala Radovana Grubača.

U kulturno-umjetničkom dijelu programu su nastupali narodni guslari Rajko Milojević i Veso Deretić.

Spomen-obilježje, koje je rađeno po idejnom rješenju trebinjskog arhitekte Vuka Roganovića, podigli su 2014. godine mještani sela Orovac i grad Trebinje, a povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.