U Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić"  svečano je otvoren Peti međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom "Veče folklora pored Trebišnjice" u organizaciji Ansambla nacionalnih igara /ANI/ "Jovan Dučić".

vece folklora pored trebisnjice 2018 (1).JPG

Načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević je naglasio da ANI "Jovan Dučić" svojim dosadašnjim radom uspješno promoviše grad Trebinje, doprinosi afirmaciji njegove kulture.

"Jedna od najvećih vrijednosti ovog festivala je sticanje novih i jačanje starih prijateljstava među mladima", rekao je Milošević.

Na licu umjetničkog rukovodioca ANI "Jovan Dučić" Nebojše Ratkovića osmijeh, jer se u gradu podno Leotara skupili folkloraši iz Republike Srpske, Srbije, Bugarske i Mađarske.

vece folklora pored trebisnjice 2018 (4).JPG

"Na ovom festivalu spojila se mladost i iskustvo, revijalno i takmičarsko, a nematerijalna baština se objedinjuje", rekao je Ratković.

Članovi KUD-a "Todor Bušetić-Toša" iz Poljne kraj Trstenika po prvi put su se predstavili trebinjskoj publici.

"Ovo je naše prvo međunarodno učešće, došli smo zbog druženja i nastupali smo sa igrama iz našeg kraja", rekao je Nemanja Tavrić. 

vece folklora pored trebisnjice 2018 (3).JPG

Predsjednik žirija je koreograf Bora Talevski i prema njegovim riječima ovaj festival sa ovolikim brojem ansambala ima dalekosežne i dalekovidne poteze.

"Pobednika odlučuju male i velike stvari. Od pesme, kostima, uigranosti, ponašanja na sceni, pevanja..., a treba što originalnije prikazati igre i običaje iz koga igre dolaze", kazao je Talevski.

Na smotri učestvuju 24 folklorna ansambla, raznih izvođačkih grupa i solista, a ukupan broj je 905 učesnika.

U slučaju lijepog vremena, u 20.00 časova na Trgu slobode biće nastavljen festival, a dodijeliće se zlatna, srebrna i bronzana statua Dučića.

vece folklora pored trebisnjice 2018 (2).JPG