Kadeti Rukometnog kluba "Leotar" učestvovali su na međunarodnom turniru "Ljetni kup  Beograda" u Beogradu i u veoma jakoj konkurenciji zauzeli peto mjesto.

rk leotar kadeti.jpg

Turnir je održan od 26. do 28. juna u organizaciji Rukometnog kluba "Novi Beograd" i grada Beograda. Ovogodišnji promoteri turnira bili su reprezentativci Srbije Momir Ilić i Dragana Cvijić.

Ta tri dana Beograd je bio najrukometniji grad u Evropi gdje se u šest dvorana 90 ekipa (20 više nego prošle godine) sa preko 1.000 rukometaša i rukometašica iz deset zemalja borilo za trofeje.

Učesnici poput  RK "Vesprem" iz Mađarske, RK "Arisa" iz Grčke, RK "Makabi" iz Izraela, RK "Krim Merkator" iz Slovenije, RK "Crvene zvezde"  i mnogih drugih bili su garancija dobrih utakmica i kvaliteta turnira. Sve utakmice prenošene su uživo na linku tako da su mnogi mogli da uživaju u rukometu kog su pružili rukometaši i rukometašice uzrasta od 12 do 16 godina.

Rukometasi "Leotara" bili su u grupi sa RK "Dubrava" iz Zagreba koja je bila finalista turnira, RK "Aris" i RK "Berani". U prvoj utakmici snage su odmjerili sa Zagrepčanima gdje dobro ne otvaraju utakmicu i gosti u ranoj fazi utakmice vode sa 3:0. Poslije lošijeg starta Trebinjci se brzo vraćaju u utakmicu stižu prednost gostiju i na poluvrijeme odlaze sa minimalnom prednosti 13:12. U nastavku još bolja igra Leotara koji sredinom poluvremena ima prednost od tri gola. Međutim, Dubrava pokazuje da tri kadetska reprezentativca Hrvatske iz njihovog kluba nisu slučajnost, dodaje gas i stiže prednost Leotara i uvodi utakmicu u egal.

U posljednji minut ulazi se sa neriješenim rezultatom gdje ni jedna ekipa ne postiže pogodak te se utakmica završava možda i najrealnijim ishodom bez pobjednika rezultatom 21:21.

U drugoj utakmici protivnik je bio iz drugog najvećeg grada u Grčkoj, RK "Aris" iz Soluna. Od samog početka granitnom odbranom Leotara iz koje su proisticale polukontre dolazi do vođstva od 5:0 dozvolivši gostima da prvi gol postignu tek u 9. minuti. Stečena prednost se nije ispuštala pa se na odmor odlazi rezultatom 11:6. Leotar u drugom poluvremenu uspjeva da vodi i do osam golova razlike 16:8. 

Međutim, Grci dolaze do daha i počinju sa presingom na svojoj polovini, koriste nekoliko grešaka Leotara i uspjevaju da smanje zaostatak na dva gola, dva minuta prije kraja utakmice. Trebinjci nisu paničili i strpljivom  igrom postižu dva gola i ovjeravaju pobjedu rezultatom 22:18.

Treća utakmica u grupi sa RK "Berani" iz Berana se odvijala po već provjerenom receptu sa Grcima, gdje Leotar do poluvremena vodi 16:9. Nastavak utakmice se koristi da svi igrači izađu na parket i igrači sa klupe su opravdali očekivanja i utakmica je završena sa deset golova razlike 29:19.

Iako sa istim brojem bodova kao i RK "Dubrava", Leotar je zbog gol razlike od dva gola završio drugi i u četvrtfinal otišao na RK "Rudar" iz Pljevalja, koji je sa dva igrača sa Cetinja i Bijelog Polja u suštini činio kadetsku reprezentaciju Crne Gore i spadao u prva dva favorita za osvajanje turnira.

Od samog starta Rudar je nametnuo svoj ritam i na poluvrijeme otišao sa velikom prednošću od 16:9. Kada je postalo jasno da je poraz neminovan šansu su dobili svi rukometaši koji imaju manju minutažu. Na kraju zaslužena pobjeda Rudara ubjedljivim rezultatom 33:15.

Da imaju jak timski duh, karakter i da poraz nije uzdrmao njihovo samopouzdanje Trebinjci su pokazali već u sljedećem susretu gdje su u razigravanju od 5. do 8. mjesta pobijedili RK "Voždovac" iz Beograda rezultatom 20:18 koji je izgubio četvrtfinalnu utakmicu od osvajača turnira RK "Vesprem" u posljednjim sekundama utakmice.

Na kraju utakmica za peto mjesto sa viceprvakom Republike Srpske RK "Slogom" iz Doboja i koja u svoji redovima ima četvoricu kadeta koji nastupaju  za reprezentaciju.

Ipak, Leotar je bio bolji, pobijedio je rezultatom 26:22.

U Leotaru ističu da su zadovoljnim osvajanjem petog mjesta na jednom ovakvom prestižnom turniru gdje su dostojno predstavili klub i grad iz kog dolaze.

RK "Leotar": Stojanović (75 odbrana), Milidragović (15 odbrana), Orbović 4, Tasovac 3, D. Kovac  2,Grk 26 , Parežanin 28, V. Kovac 9,Ratković 25, Vukalović 20, Jokanović 2, Grubačić 6, Sikimić 3, Veraja 4, Kisin 1