Kod spomen kosturnice u selu Klobuk kod Trebinja, obilježeno je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata /Velikog rata/, u okviru koga su delegacije grada i boračkih udruženja položile cvijeće i evocirale uspomene na rodoljube čiji zemni ostaci na ovom mjestu.

klobuk kosturnica (1).jpg

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je naveo da je u vremenu podjela i granica, najvažnije jedinstvo, kao ideal kome svi moraju da teže.

"Tokom ove godine, obilježićemo još nekoliko značajnih datuma iz Prvog svjetskog rata, sjećajući se onih koji su položili svoje živote za slobodu budućih generacija", istakao je Petrović.

On je dodao da buduće generacije dug prema hrabrim precima treba da vraćaju ne samo sjećanjem, već i čuvanjem i održavanjem njihovih stratišta i vječnih kuća, kao što je i spomen-kosturnica u Klobuku.

klobuk kosturnica (2).jpg

„Više stotina njih se na ovim vrletima borilo godinu i po dana dana, omogućavajući da se srpska vojska preko albanskih planina spasi na ostrvu Krf", rekao je Petrović.

Na području sela Klobuk vođena je jedna od najvažnijih bitaka u Prvom svjetskom ratu, koja je bila svojevrsna "brana" austrogarskoj vojsci da sa zapadne strane krene na istok i presječe povlačenje srpske vojske.

Povodom Vidovdana i jednog vijeka od završetka Prvog svjetskog rata, grad Trebinje je obezbijedio finansijska sredstva za rekonstrukciju spomen-kosturnice, u kojoj se nalaze kosti 166 poginulih pripadnika dva crnogorska i jednog hercegovačkog bataljona.

klobuk kosturnica (3).jpg