U pozorišnoje sali Kulturnog centra izvedena je premijera predstave "Sluge" Gradskog pozorišta Trebinje, koja je rađena po tekstu Žana Ženea, a u adaptaciji i režiji Željka Miloševića. 

premijera predstave sluge (2).jpg

Trebinjski amateri uhvatili su se u koštac sa dramskim djelom koji je dosta puta izvođen na "daskama koje život znače" ne samo profesionalnih pozorišta u regiji, već i u Evropi i svojim izvođenjem unijeli su neke novine u igranju ovog komada.

Prvi utisci nakon premijere režisera predstave bili su dobri i to je podijelio sa akterima  predstave - Jefimijom Ot, Vesnom Đurić i Darkom Kurtovićem.

Milošević je kazao da je predstava imala svoje specifičnosti i da je u pitanju nešto drugačiji komad od onoih koje su u Gradskom pozorištu do sada radili.

"Ovo je bio izazov u svakom smislu - glumačkom, redateljskom, scenografskom, muzičkom. Svima njima se zahvaljujem na strpljivosti, što smo zajedno radili, proživljavali u tom kreativnom stvaralaštvu i vjerujem da smo uradili nešto dobro što neće zadovoljiti ukus publike samo u Trebinju, već i šire", poručio je Milošević.

U ulozi Solanž, sluškinje, bila je Vesna Đurić, koja je i ovaj put pokazala umijeće u glumačkom smislu. Svoju sreću i radost poslije premijere nije krila, osmijeh na licu sve je govorio jer su uspješno završili projekat čija je priprema trajala nekoliko mjeseci na odličan način.

Za nju je uloga Solanž bila jako zahtjevna, jer je njen lik bio višeslojan, zamjena identiteta, brze promjene ritma.

"Pričali smo o temi koja nas sve interesuje, ali nikad na nju ne upiremo prstom i uvijek je svjesno ili nesvjesno guramo sa strane. Publika je reagovala fantastično i samim tim davala nam je podršku i to je najbitnije", rekla je Đurić.

Darko Kurtović u ulozi Žana, brata od Solanž, koji je igrao i muškarca i imitirao gazdaricu, kaže da bi se trebao podijeliti lik - da se napravi granica između muškog i ženskog lika.

"Ovo je predstava koja će da se nadograđuje i mislim da treba još nekoliko igranja da nama kao glumcima legnu uloge. Mislim da smo na dobrom putu, "rekao je Darko Kurtović.

Gazdarica Jefimija Ot zahvalila se svojim partnerima i svima onima koji su u realizaciji predstave.

"Sada nam slijede igranja, gdje ćemo se uigravati, neke stvari čistiti i ja se najviše veselim tome što ćemo još više uživati igrajući", kazala je Ot.

premijera predstave sluge (1).jpg

Oni koji nisu prisustvovali premijeri propustili su jedno predivno pozorišno veče, a novo izvođenje pred trebinjskom publikom biće prije odlaska na 46. Teatarski festival BiH "Fedra" u Bugojnu 17. jula.

Muziku za "Sluge" je napisao Božidar Bobo Vučur, scenografiju, kostimografiju i šminku potpisuje Milica Jeremić, montaža zvuka je povjerena Zoranu Begenišiću, za vizuelni identitet predstave je zadužen Jovan Vidaković, dok je tehnička podrška Mitar Milićević.