Prije 77 godina, prve komšije muslimani su zvjerski ubili 13 uglednih Srba iz Trebinja, a zatim uh bacili u Pridvoračku jamu, u čijoj neposrednoj blizini je danas služen pomen, nakon koga je poručeno da se zločini i zločinci nikada ne smiju zaboraviti.

pridvorci sjecanje na ustaski zlocin  (1).JPG

Mučki zločin desio se 23. i 24. juna 1941. godine, na samom početku Drugog svjetskog rata na Balkanu, kome je prethodilo stradanje 200 Srba u selu Korita kod Bileće, a nakon koga je uslijedilo veliko stradanja našeg naroda na području Popovog polja i Bobana.

U Pridvorcima, u neposrednoj blizini jame, prije 12 godina je sagrađena Spomen kapela, sa imenima žrtava.

Zločin su počinile lokalne ustaše-muslimani, koji su pohvatali goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i u nju pobacali.

pridvorci sjecanje na ustaski zlocin  (2).JPG

Sa jame su uspjeli da pobjegnu Vule Vlačić, Jefto Škoro i Vaso Popovčević, koji su o zločinu i namjerama ustaša cijelu tu noć obavještavali ostale mještane ovog kraja i “svojim glasom spriječili nastavak širenja zločina”.

Kćerka Jefta Škora - Slobodanka Tanović, podsjetila je da je njen otac zajedno sa Vasom Popovčevićem zubima uspio da prekine žicu, a zatim i da pobjegnu pred sigurnom smrću.

pridvorci sjecanje na ustaski zlocin  (3).JPG

Ona je kazala da u pravoslavnom groblju u Podgljivlju leže kosti sedam mučenika iz Pridvoračke jame, ali, da do sada, i pored više zahtjeva, nije napravljeno spomen obilježje.

Pomenu su prisustvovali potomci stradalih Srba, mještani Pridvoraca i brojni građani Trebinja.