U Muzeju Hercegovine u Trebinju, sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Železnice u Trebinju i okolini kroz vreme", na kojoj je prikazano oko 100 fotografija iz vremena kad su kroz naš grad vozili čuveni "Ćiro" i "dizelke".

zeljeznice izlozba trebinje (2).jpg

Otvarajući izložbu, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević, kazao je da je značaj ove izložbe veliki, posebno nakon inicijative da se ponovo uspostavi željeznički saobraćaj na relaciji Nikšić-Bileća-Trebinje-Čapljina.

"Ovo je odlična prilika za podsjećanje na dan kada je stigao prvi voz u Trebinje, 1901. godine. Tog dana je bila priređena velika svečanost, što pokazuju i ove fotografije. Željeznica je odigrala značajnu ulogu u oba svjetska rata i dugi niz godina je bila jedino prevozno sredstvo u ovom dijelu Hercegovine", naveo je Milošević.

Autor izložbe je Josip Veber, novinar i publicista, zaposlen u Medija centru „Železnica Srbije“, koji je kazao da je fotografije je prikupljao više od 30 godina.

zeljeznice izlozba trebinje (3).jpg

"Ovde su izloženo fotografije, od poslednjeg odlaska voza iz Trebinja do raznih stvari vezanih za železnicu. Posebno ističem gospodina Rista Puticu iz Trebinja čiji je otac bio železničar i koji mi je puno pomogao da prikupim nekoliko desetina fotografija vezanih za Trebinje“, istakao je Veber.

Nakon izložbe prisutnima su prikazana dva kratka filma o željeznici, poslije kojih je priređen i koktel.

Izložba je priređena u organizaciji Medija centra „Železnice Srbije“ a.d. iz Beograda i Muzeja Hercegovine Trebinje.

Izložbi je prethodila konferencija na temu „Međunarodna saradnja“ čiji je organizator Savez za železničke inovacije u JI Evropi SEESARI.

zeljeznice izlozba trebinje (1).jpg