Najboljem učeniku iz sela Zgonjevo područnog odjeljenja Osnovne škole "Vuk Kuradžić" u Petrovom polju, Miljani Marić, Fondacija braće Ristra i Trufina Petrovića iz Beograda uručila je vrijedan poklon - laptop.

miljana maric nagrada (1).JPG

Nagrada je Miljani uručena na osnovu odluke Upravnog odbora, čiji je predsjednik doktor Dragoslav Banjak, koji je i predsjednik Skupštine grada Trebinja i dugogodišnji profesor geografije u Gimnaziji "Jovan Dučić".

Oduševljenje nagradom nije krila ni Miljana, koja kaže da joj ova nagrada znači podsticaj u daljem školovanju - da bude još bolji đak.

"Zahvalna sam Fondaciji. Trudiću se da i dalje budem odličan učenik", rekla je Miljana, koja je učenik sedmog razreda.

Ona je kazala i da je nedavno osvojila treće mjesto na konkursu povodom 50 godina od izgradnje Hidroelektrane "Trebinje 1".

Član je Kulturno-umjetničkog društva "Hercegovina" iz Petrovog polja, a u slobodno vrijeme voli da čita ruske klasike.

Direktor škole Dragan Mrdić, istakao je da mu je drago što ova ustanova učestvuje u realizaciji zavještanja koje su osnovali braće Petrović prije čak 98 godina, a koji su bilo rodom iz sela Zgonjevo.

"Ista fondacija je i đaku generacije naše škole poklonila laptop", podsjetio je Mrdić.

miljana maric nagrada (2).JPG

Inače, Fondacija Rista i Trifuna Petrovića, koji su svoju imovinu u Beogradu ostavili nekadašnjoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" iz Zgonjeva, planira da u zgradi ove škole osnuje istraživačku stanicu sa najsavremenijom opremom.

Škola u Zgonjevu je prestala sa radom 1980. godine.

Zavještane nekretnine godinama su donosile prihod od rente, od koje je bilo predviđeno da se škola obnavlja učilima i knjigama, da se bolje održava zgrada škole, te stipendiraju nadareni učenici, posebno učenici iz Zgonjeva.

Srbija i Grad Beograd su posebnim zakonom o eksproprijaciji otkupili od ove fondacije jednu od dvije parcele za potrebe realizacije projekta "Beograd na vodi".

Fondacija planira da drugu parcelu zamijeni za neku nekretninu u Beogradu i na taj način nastavi pomaganje rada Osnovne škole u Trebinju, kako je to i bilo predviđeno zavještanjem Petrovića.