Na Tjentištu je danas zvanično počela sanacija spomen-područja u Dolini heroja, koje je bilo ugroženo klizištem.

sutjeska obnova.jpg

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović rekao je Srni da je ukupna vrijednost projekta dva miliona KM, te da će sanacija biti realizovana u tri faze, a trebalo bi da bude završena za 70 dana.

"Zahvaljujući podršci vlada Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, koje su reagovale kada se klizište pokrenulo i koje zajedno obezbjeđuju finansijsku podršku od dva miliona KM, dočekali smo da radovi počnu. Mašine su jutros stigle i odmah se počelo sa radom", naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, prvo će biti riješen problem odvodnih cijevi i podzemnih voda, kopletan drenažni sistem, nakon čega će cijeli plato ispred spomenika i okolo biti zamijenjen.

"Sav mermer će biti mijenjan i ostaju završni radovi, postavljanje stepenica i uređenje", najavio je Pavlović i dodao da očekuje da će sve biti završeno do jeseni.

Osim sanacije spomen-područja, u najstarijem nacionalnom parku u BiH, uskoro će početi i restauracija spomen-kuće Bitke na Sutjesci.

"U saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, nakon 25 godina počeće restauracija fresaka unutar spomen-kuće. Oni će nam poslati stručnjake za taj posao i konačno će i ovaj grandiozni objekat biti uljepšan i biće mu vraćen izgled koji zaslužuje", naglasio je Pavlović.

Nakon obilnih kiša u februaru pojavilo se klizište koje je zaprijetilo da uništi spomen-područje.

Klizište je odnijelo pola brda neposredno ispod spomenika borcima koji su poginuli u Bici na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, te ugrozilo i kosturnicu, u kojoj je sahranjen 3.301 borac Narodnooslobodilačkog rata.

Klizište je zahvatilo i prilazne stepenice koje vode od podnožja prema spomeniku, a bujice su uništile i popločani plato.

Izvođač radova je preduzeće "Ilidža putevi" iz Istočnog Sarajeva.