U sklopu prvog „Kupa prijateljstva“ koji je odigran tokom vikenda u Trebinju održan je i seminar za košarkaške sudije sa područja Romanije i Hercegovine.

seminar sudija trebinje.JPG

Tridesetak sudija od početnika do onih koji nose Fibin znak došlo je na seminar koji je održan sa ciljem da se sudije osvrnu na prethodnu sezonu i pripreme za narednu.

Košarkaška pravila stalno se mijenjaju, uvode se neke dopune i košarkaške sudije moraju to da prate i tokom cijele godine moraju raditi na edukaciji.

„Pored praktičnog dijela koga smo radili na utakmicama, jer smo sudili utakmice Kupa prijateljstva, rađen je i praktičan dio predavanja koja su održali košarkaški kontrolor Evro lige Dragan Medan i Ivan Dragojević sudija Evrolige, koji je sudio tri puta Evropsko prvenstvo“, rekao je predsjednik Zbora sudija Romanija-Hercegovina Dragan Porobić.

Košarkaške sudije iz regije su u vrhu evropskih sudija, tako da je i ovaj seminar protekao u želji da se što više nauči, razgovara o problemima i kako bi sudije odgovorile na sve zahtjeve koje jedna košarkaška utakmica nosi.

Zbor košarkaških sudija Romanija-Hercegovina ima dvojicu međunarodnih sudija Dragana Kralja i Dragana Porobića i cilj je da iz ove regije uđe još sudija koji bi sudili međunarodne utakmice, prvenstva Evrope.

Seminar se održava po drugi put i želja organizatora je da se kao i ove godine uz teoretski dio ide i praktični, a „Kup prijateljstva“ je bila odlična prilika za to.

Svih 16 utakmica sudile su sudije koje su bile na seminaru.

seminar sudija.jpg

„Ovaj turnir smo iskoristili za praktičan dio i naše seminare ćemo organizovati shodno turniru tako da saradnja bude na obostranom nivou. Poželjno je da i treneri i igrači učestvuju na seminaru da čuju nove trendove i stvari da bi se na utakmicama približili stavovi i sudile utakmice bez problema“, istakao je Porobić.

Predsjednik Udruženja košarkaških sudija Crne Gore, međunarodni košarkaški sudija koji sudi Evro ligu i jedan od najboljih sudija u regionu Ivan Dragojević došao je na poziv Zbora sudija Romanija-Hercegovina da pomogne svojim savjetima, znanjem i iskustvom mlađim sudijama.

Prema njegovim riječima dobro se radilo na seminaru i primijetio je da među polaznicima ima potencijala za dalji napredak, ali da se mora dosta raditi na tome.

„Za sudiju je bitan veliki rad, konstantno usavršavanje i da ima moć da riješava situacije koje nisu svakodnevne na terenu. Jedna od stavki je i intelekt, što znači da sudija u svakom trenutku da bi riješio situaciju na terenu mora da bude iznad svih, igrača, trenera, publike, a to mogu samo najbolji i to su top sudije“, kazao je Dragojević.