Pobjedom SK "Foke" iz Kragujevca u finalnoj utakmici protiv KK "Crvena zvezda" rezultatom 76:55 (21:8, 24:17, 21:20, 10:10), završen je prvi "Kup prijateljstva" u Trebinju, koji je okupio ekipe iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

kup prijateljstva trebinje kosarka (2).JPG

Osam ekipa podijeljenih u dvije grupe takmičilo se tri dana da osvoje prva tri mjesta, medalje i da prikažu što bolju igru. U tome su uspjeli jer su gledaoci uživali u majstorijama mladih košarkaša koji su pokazali da je pred njima velika budućnost.

U finalnoj utakmici, Kragujevčani su u svim elementima košarke nadvisili renomiranog protivnika iz Beograda. Od početka su vodili, igrali agresivno i disciplinovano tako da se protivnik nazirao već na kraju prve četvrtine.

Iako su u grupnoj fazi startovali sa druge pozicije, to ih nije omelo da u polufinalu pobijede KK "Mladost" iz Čačka, a nakon toga i "Crvenu zvezdu".

Trener osvajača pehara Igor Todorović nije krio oduševljenje što su njegovi momci pobijedili svoje vršnjake. 

"Izuzetno je teško odigrati dvije utakmice u toku dana jer iziskuje dosta energije, snage i hvala mojim momcima jer mislim da su zasluženo prvi", rekao je Todorović.

Za MVP turnira proglašen je član SK "Foke" Marko Đorđević, koji je dobio pehar, dok je njegov otac Zoran, u sezoni 1999/2000., igrao u Leotaru na poziciji centra.

kup prijateljstva trebinje kosarka (1).JPG

Trener pionira KK "Crvena zvezda" Ivan Pavlović istakao je da su njegovu ekipu Trebinjci primili kao da su u komšiluku, a ne 500 kilometara daleko.

"Vidim da ljudi ovde vole Crvenu zvezdu i mnogo mi je drago zbog toga", rekao je Pavlović.

U borbi za treće mjesto KK "Mladost" iz Čačka pobijedila je KK "As" iz Herceg-Novog rezultatom 59:22 (15:2, 9:8, 17:7, 18:5).

Peto mjesto osvojio je KK "Igokea" iz Aleksandrovca, šesti je KK "Leotar", sedmi je KK "Dinamik" iz Beograda, dok je osmi KK "Kotor" iz Kotora.

KK "Leotar", koji je organizator ovog turnira, ušao je sa željom da što ljepše primi i ugosti svoje goste. Na kraju turnira dobili su više nego što su očekivali. Pohvale su stizale sa svih strana, a neki su rekli da bi ovaj turnir vrlo lako mogao da dobije i Fibinu licencu.

"Ovo je početak i biće raznih akcija koje će provesti Leotar u dogledno vrijeme. Moj cilj je bio dovesti dobre ekipe i mi smo vidjeli naše mogućnosti. Za moje momke ovo je velika čast i ogromno iskustvo. Možda se u početku osjetila trema, prevelika želja i onda se prave greške, ali sve će to doći na svoje kontinuiranim igranjem utakmica protiv jakih protivnika", rekao je Petar Đurić, trener pionira KK "Leotar".

kup prijateljstva trebinje kosarka (4).JPG

kup prijateljstva trebinje kosarka (3).JPG