Povodom Ramazanskog bajrama, u Medžlisu islamske zajednice Trebinje priređen je svečani prijem za predstavnike Srpske pravoslavne crkve i gradske administracije.  

-islamskatrebinje.jpg

Svečanom prijemu prisustvovali su hafiz Sadik ef. Fazlagić - glavni imam MIZ Trebinje, Samir ef. Mustafić - trebinjski imam, dr. Harun Bilalović - predsjednik MIZ Trebinje, Dražen Tupanjanin - paroh trebinjski, đakon Pavle Ratković, Luka Petrović - gradonačelnik Trebinja, Zoran Milošević - načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i Rajko Ćapin - odbornik u Skupštini grada Trebinja.

Prema riječima ef. Fazlagića, razgovor s čelnicima grada išao je u tom smjeru da bude više sličnih susreta i komunikacija.

- Danas je najveći islamski praznik. Evo, na naš prijem došli su nam i predstavnici gradskih vlasti Trebinja. Jedan vrlo korektan, optimističan susret, na kojem smo razgovarali o problemima vjerskih zajednica, o problemima MIZ i svim problemima s kojim se susrećemo. Dobili smo podršku gradonačelnika i svih struktura vlasti i mi ćemo kao MIZ raditi na tom polju - istakao je hafiz Fazlagić.

Gradonačelnik Petrović, čestitajući Bajram svim vjernicima islamske vjere, rekao je da se razgovaralo o unapređenju odnosa MIZ Trebinje s gradskom administracijom.

- U duhu dobrih odnosa, danas smo posjetili MIZ Trebinje i čestitali Bajram. U dobrom raspoloženju razmijenili smo mišljenja šta dalje uraditi da bi se popravili i unaprijedili međunacionalni odnosi i dao prostor miru i stabilnosti u našem gradu - istakao je Petrović.

- Danas smo podijelili radost Bajrama sa svojim dragim prijateljima iz Islamske zajednice. Imali smo prijateljski i praznični susret, gdje smo podijelili radosne trenutke sa svojim komšijama i prijateljima - rekao je paroh Tupanjanin.

Centralna bajramska svečanost Muftijstva mostarskog održana je juče u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, gdje je klanjalo oko 150 ljudi.

Bajram-namaz je predvodio muftija mostarski Salem ef. Dedović.