Bileća je po peti pu bila domaćin manifestacije „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“, koja je okupila oko 80 izlagača iz BiH, Crne Gore i Srbije.

dani bileckih proizvoda 2018 (4).JPG

U isto vrijeme, ulicama ovog mjesta defilovalo je oko 500 pitomama bivše Škole rezervnih oficira.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić, kazao je da je ova manifestacija međunarodnog karaktera zbog velikog broja gostiju iz zemalja okruženja, što ovaj sajam čini i sajmom prijateljstva. 

Sajam podijeljen u nekoliko odjeljaka - turizam i ugostiteljstvo, kućna radinost, umjetnost, poljoprivreda, domaći proizvođači. 

Među pitomaca koji su defilovali Bilećom, bio je i Vojče Kitanovski iz Skoplja, koji je nosio uniformu maršala Tita. U posljednjih nekoliko godina odlazi na slične skupove u Jajce i na Tjentište...

dani bileckih proizvoda 2018 (3).JPG

„Slobodni sam umjetnik i blizu 40 godina bio sam na turnejama širom Jugoslavije sa Tomom Zdravkovićem, Mikijem Jevremovićem. Ovdje sam prvi put i dolazim ponovo“, sa osmijehom na licu govori Kitanovski, dok su ga mnogi čekali želeći da se sa njim fotografišu.

Među ovogodišnjim izlagačima svoj štand imala je i “Pčelica Maja“ iz Bileće. Maja Arsenović kaže da se njihova firma bavi proizvodnjom svih stvari za bebe.đ

dani bileckih proizvoda 2018 (1).JPG

„Od prošle godine radimo i haljinice za krštenja, rođendane i posebne prilike. Od ove godine počela je raditi i treća linija", kazala je Arsenović.

„Elmar aroma care“ iz Bileće već 20 godina radi proizvodnju esencijalnih ulja i organske kozmetike.

dani bileckih proizvoda 2018 (2).JPG

„Imamo širok asortiman za kosu, lice i tijelo, a isto tako neke proizvode za zdravlje čovjeka. Neke proizvode izvozimo za Ameriku i Južnu Koreju“, kaže Zora Stolica.

Iz Nevesinja je došla ekipa „Kafe bar kod Joca“ koja je ovogodišnji pobjednik cicvarijade i koja je pobrala simpatije svih prisutnih. Prvi put su se okupili i pobijedili na takmičenju na kome je učestvovalo 12 ekipa.

dani bileckih proizvoda 2018 (6).JPG

Nisu željeli da govore o tajnim sastojcima, ali kažu da su sve naučili od svojih majki, baba, žena i da su to primijenili sada, te da su iz tih razloga najbolji.

„Potreban je dobar sir, kajmak, brašno,da se stalno miješa“, iskren je Zoran Vučetić, član pobjedničke ekipe.

Posjetioci su mogli da probaju raznovsne ukusne domaće proizvode koje su izložili gosti, ali i domaćini, poput kolača, sarme punjene paprikom, graha prebranca, suve paprike, raznih gibanica. 

Organizatori sajma su opština Bileća i Turistička organizacija, a pokrovitelj je, uz opštinu, i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

dani bileckih proizvoda 2018 (5).JPG