Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se na sastanku u Beogradu da krajem avgusta u Trebinju bude održana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije.

vucic-dodik.jpg

"Nakon Trebinja, posjetićemo Foču, gdje će Srbija i Republika Srpska zajednički graditi dvije elektrane na rijeci Drini i time pokazati kako praktično ta saradnja izgleda", rekao je Dodik novinarima poslije sastanka. 

On je izjavio da je Vučića informisao o realizaciji programa podrške koju je Srbija dala Republici Srpskoj u dva navrata po pet miliona evra i naknadno još 2,5 miliona evra za izgradnju puta Foča-Tjentište, što je ključno pitanje. 

"Obavijestio sam predsjednika Srbije o različitim fazama realizacije tih projekata. Neki se rade, neki su u fazi projektovanja. Za veliki broj opština, njih devet, sprovode se procedure izbora izvođača. Sve se odvija u najboljem redu", rekao je Dodik i još jednom zahvalio Vučiću za pomoć Srpskoj.

On je naveo da je na sastanku pokušao da ukaže i na nekoliko projekata koje bi trebalo da zajednički realizuju Srpska i Srbija, te podsjetio na ranije pominjanu izgradnju auto-puta od granice Srbije, odnosno od Drine prema Bijeljini. 

Dodik je podsjetio da je Vučić saglasan da se nađu mogućnosti pružanja podrške takvim projektima. 

On je pomenuo i projekte odbrane od velikih voda od kojih su i Srpska i Srbija pretrpjele veliku štetu.

"Mi smo zajedno sa Srbijom koncipirali program obuzdavanja Drine u njenom donjem toku, gdje najviše problema pravi Srbiji i Republici Srpskoj. Tu ćemo pokušati za par mjeseci da kreiramo neke odnose", naveo je Dodik. 

On je istakao da je zahvalan Srbiji i za sredstva data za samozapošljavanje mladih do 35 godina u Republici Srpskoj. 

"Srbija je dala 500.000 evra, a Srpska je izdvojila milion KM za taj program. Mi smo to koncipirali i očekujemo značajne rezultate na tom planu", rekao je Dodik. 

On je najavio da će od početka naredne školske godine Republika Srpska i Srbija ujednačiti svoje školske programe iz nacionalnih predmeta i nastaviti da sarađuju na mnogim pitanjima. 

"Smatramo da je to dio našeg legitimnog prava i naša legitimna politička pozicija. Zahvalan sam ministarstvima u Vladi Srbije što su prihvatila da sa nama rade na nalaženju najboljih rješenja", naglasio je Dodik.