Drage mame, bilo da se po prvi put ostvarujete u ulozi roditelja ili ste se već oprobale u ovoj najvažnijoj ulozi, poseban je izazov svom djetetu dati ime. Naravno, svako želi da za svoju bebu odabere ime koje će biti posebno, koje će drugi doživljavati kao baš lijepo, a sve više očeva i majki želi da svom djetetu da ime koje će ujedno biti i internacionalno, lako za izgovaranje, kratko.

djecak.jpg

Sa druge strane, tu su i sva ona internacionalna imena koja nikad ne izlaze iz mode. A ako svemu tome dodamo i želju da ime ima neko simbolično značenje - stvari se dodatno komplikuju.

Naravno, mi smo tu da vam pomognemo i suzimo izbor, i to ovog puta po pitanju muških imena. Tako da, svi vi koji ste u dilemi koje ime da date svom dječaku, nastavite sa čitanjem!

Ovo su najljepša imena za dječake, zajedno sa svojim značenjem. smiley

Ognjen

Poprilično često muško ime, koje ima bogatu simboliku. Slovenskog je porijekla, i u krenu ove riječi je  "oganj", u značenju "plamen, vatra".

Ovo ime se u prošlosti nije bez razloga davalo muškoj djeci, kako bi dijete bilo zaštićeno i sigurno od zlih sila za koje se vjerovalo da ga ugrožavaju. 

Relja

Posebno interesantno i pomalo neobično muško ime za koje nema toliko podataka po pitanju porijekla. U principu, svi izvori potvrđuju da Relja vodi porijeklo od slavenosrpskom imena Hrebljan. 

Samo značenje se dovodi u vezu sa glagolima "žuriti", "hrliti", pa bi simbolika za Relju bila - onaj ko grabi naprijed!

Adam

Ovo muško ime pripada grupi biblijskih imena, a asocijacija je i više nego očigledna - na prvog čovjeka na zemlji Adama. Dječacima koji nose ovo ime, daje im na važnosti, posebnosti, a njihov životni put u tom pogledu može posmatrati u simboličnoj ravni.

Inače, sama riječ vodi poreklo iz hebrejskog jezika, a prevod bi bio "crvena zemlja."

Lazar

Definitivno veoma često muško ime kod nas! I sa razlogom - zvučno je i ima istorijsku konotaciju jer odmah asocira na cara Lazara. 

Potiče od staro-hebrejske riječi Eleazar, a kada je njeno značenje u pitanju - smatralo se da se ovo ime nose oni uz koje je uvijek Bog, i koji su posebno nadareni i sve im polazi od ruke. Smatralo se da će dječaci koji se zovu Lazar u životu biti prave vođe.

Pavle

Porijeklo muškog imena Pavle je iz starogrčkog jezika, i, takođe, poput imena Adam svrstava se u grupu biblijskih imena. Podsjetimo se da je jedan od 12 Hristovih apostola nosio ime Pavle. 

Intreresantno je da bi bukvalni prevod ove riječi bio - mali, sitan tj. niskog rasta, i zaista se u prošlosti ovo ime i davalo dječacima koji su sitni ili pak prevremeno rođeni. 

Janko

Kada je ovo muško ime u pitanju, stvari nisu baš tako jasne. smiley Postoji više teorija koje objašnjavaju njegovo porijeklo.

Tako postoje tvrdnje koje kažu da je Janko, u stvari, samo verzija muškog imena Ivan ili pak Jovan.

A Janko se, takođe, dovodi i u vezu sa starohebrejskim jezikom. I na kraju - značenje se povezuje i sa grčkim porijeklom, gdje je Janko onaj koji je blagosloven i kojeg prati sreća. Definitivno zanimljivo značenje za sve one roditelje koje razmišljaju da svom dječaku daju baš ovo ime. 

Andrej

Ime Andrej vodi porijeklo od grčkog imena „Andreas“, a smatra se da su dječaci sa ovim imenom najhrabriji, najsposobniji i da su naročito smjeli u odnosu na druge. 

Viktor

Roditelji dječaka se sve više odlučuju da im daju ime Viktor - ime za koje svi znamo da je njegovo značenje pobjeda. Smatra se jednim od starijih imena, a porijeklo vodi direktno iz latinskog jezika. 

Dakle, dječak koji se zove Viktor je, u simboličnom smislu, rođen da bude pobjednik!

Matej

I Matej je jedno odbiblijskih imena, koje je nosilo jedan od 12 apostola. Riječ je starohebrejskog porijekla, a u prevodu znači dar božiji.

Interesantno je da je kod nas do nedavno više bila prisutna varijanta ovog imena - Matija, ali u posljednje vrijeme je sve više dječaka koji se zovu baš Matej. 

Todor

I za kraj još jedno muško ime u našem izboru najljepših imena za dječake. smiley

Zapravo, to je skraćena varijanta imena Teodor, koje vodi direktno porijeklo iz grčkog jezika: "Theodoros" izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božiji”.

U principu, ima isto značenje kao žensko ime Teodora. 

U tradiciji se ovo ime davalo onoj djeci na koju se dugo čekalo. 

Da li ste pronašli svoje omiljeno ime za dječaka? Ili vam je teško bilo da se odlučite?