U Trebinju je počela petodnevna obuka za 20 polaznika, koji žele da steknu zvanja turističkog vodiča za područje Republike Srpske po konkursu Ministarstva trgovine i turizma.

turisticki vodici seminar (1).JPG

Samo sa područja našeg grada, obuku će proći 17 lica.

Cilj ovakvih obuka je da se pokaže koliko je značajno da sertifikovani vodiči iz Srpske vode turističke grupe, a ne, kao do sada, vodiči iz drugih država, što je protivzakonito.

"Ovo je dovoljan znak koliko Ministarstvo cijeni Trebinje kao turističku destinaciju. To je priznanje našoj Turističkoj organizaciji, a raduje nas ovoliki odziv i nadamo se da će imati svi prostora za rad", istakao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja.

Problem "divljih vodiča" treba sancionisati za nepoštovanje zakona, a za to je neophodan pojačan rad inspekcijskog nadzora, poručio je Radić.

turisticki vodici seminar (2).JPG

Prema riječima Aleksandra Đurića, savjetnika u nadležnom resoru, turistički vodiči koji su do sada prošli veoma kompleksnu obuku osposobljeni su da tumače i provode aspekt vodičke službe u Republici Srpskoj.

"Strane turističke organizacije moraju da poštuju zakone Republike Srpske, jer se to tako radi i u drugim državama", naveo je Đurić.