Svi znamo koliko je fantastičan onaj osjećaj kada u svom domu udahnemo vazduh nakon što smo sate proveli u čišćenju, pranju zavjesa i provjetravanju svog doma.

kuca cvijece.jpg

Ipak, poslije samo nekoliko dana, miris svježine se izgubi, sve do sljedećeg raspremanja. I nije ni čudo - hrana koja se sprema i krčka u kuhinji, isparenja u kupatilu, obuća koju ostavljamo u hodniku - kad se sve to pomiješa miris svježine je definitivno izgubio utakmicu. 

Ipak, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da neutrališete sve to što kvari utisak svježine, i da vaša kuća uvijek miriše na čisto. Detalje ćete saznati u nastavku.

Mirišljave svijeće i esencijalna ulja

Nemojte da potcjenjujete moć mirišljavih svijeća. Njihova funkcija u uređenju enterijera definitivno nije samo dekorativna, tako da predlažemo da počnete da ih redovno koristite što prije.

Kad kod ste kod kuće, možete da ih upalite, i osim što ćete atmosferu u svom domu učiniti prijatnijom, one će upijati ustajale mirise, i u isto vrijeme oslobađati prijatnu aromu.

Predlažemo da to budu svježe arome, poput mirisa borovine, koji bi u ovom slučaju bio naš prvi izbor.

Osim mirišljavih svijeća, tu su i esencijalna ulja, koja mogu da vam pomognu. Samo ih sipajte u neku staklenu providnu bočicu, i postavite na nekoliko mjesta u svom domu. 

Predlažemo da ne zaobiđete nikako kuhinju i kupatilo.

Dubinsko čišćenje kupatila je obavezno

Kada smo već spomenuli kupatilo - to je definitivno najkritičnije mjesto u domu po ovom pitanju. Isparenja, česta kondenzacija, mokri peškiri koji se sporo suše, slivnici, slavine, odvod za vodu na podu, veš mašina, WC šolja - sve su to potencijalni izvori nerpijatnih mirisa, koji se potom ne zadržavaju u kupatilu, već se šire po cijelom domu.

Zato je pravi savjet da se svaki put kad raspremate stan najduže zadržite upravo u kupatilu.

I ne zaboravite da redovno i temeljno čistite veš mašinu.

Prečišćivač vazduha i biljke

Apsolutno nije loša opcija ni da nabavite neki od prečišćivača vazduha.

Predlažemo da to budu oni koji su na bazi vode, koja služi bukvalno kao filter svih onih čestica prašine koje nas okružuju, i koje guše svježinu vazduha u našem domu. 

Još jedna bitka stavka jeste cvijeće, koje definitivno nije samo dekorativni momenat kada je uređenje doma u pitanju. Postoje i određene vrste biljki koje bukvalno mogu poslužiti kao prečišćivači vazduha.

Kesice sa lavandom i prazne bočice parfema

Kesice sa lavandom ne moraju da stoje samo u vašem ormanu. Slobodno ih stavite i u druge dijelove vašeg doma - možete da ih okačite na kvake, da ih držite u ukrasnoj posudi i slično. Ono što je sigurno jeste da će vaš stan učiniti mirišljavim mjestom. 

Isto stvari stoje i sa praznim bočicama parfema - na vama je samo da budete kreativni i da ih smjestite tamo gdje vam se najviše dopada.