U Trebinju je počeo Međunarodno-istraživački simpozijum pod nazivom "Karst 2018", koji je okupio više od 150 stručnjaka iz oblasti hidrogeologije iz 30 zemalja sa četiri kontinenta.

simpozijum karst trebinje 2018 (2)-min.JPG

Prema riječima profesora dr Petra Milanovića, karst je jedan izuzetan fenomen koji nije jednostavan da se shvati, što je primjetio iz svog ličnog iskustva, jer je tek nakon 20 godina aktivnog istraživanja u ovoj oblasti uvidio da treba da nauči još mnogo toga.

"Karst je vrlo specifičan fenomen. Posebno je izražen u istočnoj Hercegovini - to je 'Alibabina pećina' za onoga koji se bavi karstom, jer se ovde nalaze svi mogući fenomeni, koncentrisani na jednom mestu", istakao je Milanović, kome je djelimično i posvećen ovogodišnji simpozijum.

On je dodao da je još davne 1975. godine, u okviru jednog jugoslovensko-američkog projekta, donesen zaključak kojim se preporučuje da se u Trebinju osnuje Međunarodni institut, koji bi se bavio karstom.

Iako ta ideja među današnjim naučnim krugovima više nije prisutna, Milanović vjeruje da će ona ponovo biti na dnevnom redu, jer ono što je urađeno u hidrosistemu rijeke Trebišnjice - predstavlja svjetski uspjeh u karstu.

simpozijum karst trebinje 2018 (3)-min.JPG

"Tom tih istraživanja, skupljena su mnoga znanja i podaci, pa i dan-danas postoji sistem osmatranja bušotina, vodomera, kišomera i to je velika i značajna akumulacija informacija", zaključio je Milanović, koji je i predsjednik Udruženja hidroegeologa Srbije.

Iz najmnogoljudnije zemlje svijeta - Kine, na simpozijum je došao Lu Yaoru.

"Uspostavio sam prijateljstvo sa profesorom Milanovićem. Došao sam u Trebinje čim sam čuo za ovaj simpozijum, jer je gospodin Milanović jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti", rekao je Yaoru.

Profesor dr Derek Ford iz Sjedinjenih Američkih Država /SAD,/ do sada je devet puta posjetio područje dalmatinskog karsta, navodeći da mu je drago što je ponovo u Trebinju i to baš na jednom simpozijumu posvećenom ovoj oblasti hidrogeologije.

simpozijum karst trebinje 2018 (1)-min.JPG

U proteklih nekoliko dana, Trebinje je bilo i domaćin Međunarodne škole "Karakterizacija inženjering karstnih vodonosnika", koja se u našem gradu organizuje već petu godinu u saradnjom sa Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda i Centrom za hidrogeologiju karsta, a pod pokroviteljstvom UNESKO-a. 

Za ovo vrijeme, školu hidrogeologije karsta prošlo više od 100 studenata i istraživača iz više od 20 zemalja svijeta, koji su uz stručna predavanja imali priliku i za obilazak karstnih terena i hidrotehničkih objekata u okolini Trebinja.

Organizatori ovog simpozijuma su Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, HE "Dabar", Centar za hidrogeologiju karsta i Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda.