Povodom 6. juna, Dana ruskog jezika i dana rođenja velikana ruske i svjetske književnosti A.S.Puškina, u Narodnoj biblioteci u Trebinju je održano druženje srpskih i ruskih pisaca.

dan ruskog jezika u trebinju (2).JPG

Petnaest pjesnika i pisaca iz Moskve i Sankt Peterburga čitalo je svoje pjesme i radove, a domaće pjesnike su predstavljali Novica Telebak, prof.dr Radoslav Milošević, Velibor Šipovac i Vera Basor.

U jednočasovnom druženju pjesnika čule su se pjesme svih žanrova  - od ljubavne do rodoljubive poezije, od misaone do filozofske, a sat vremena druženja je prošao kao tren.

Ovo je treće gostovanje ruskih pisaca i pjesnika u Trebinju povodom Svjetskog dana ruskog jezika. Ostvareni su i konkretni pomaci u saradnji, tako da su pjesme naših pjesnika  objavljene u Zborniku književnih radova ruske književne akademije „Moskovski parnas“.

Filijale Centara Vozroždenije iz Moskve u Podgorici, Budvi i Trebinju već devet godina obilježavju Dan ruskog jezika.

„Pjesnici koji su došli prošle godine bili su oduševljeni Trebinjem. Želja nam je da nastavimo saradnju, da se zbližimo, a i da pjesnici iz ovih krajeva dođu u Rusiju. Svaki put kad se pjesnici vrate sa putovanja u 'Moskovskom parnasu' napišu svoje impresije sa putovanja. Želimo da naši pjesnici budu dostupni ovdje, a isto tako i vaši u Rusiji“, rekla je direktor Kulturnog centra Moskve i Vozroždenije Elena Medvedova i naglasila da su svaki put tokom Svjetskog dana ruskog jezika Republika Srpska i Trebinje su nezaobilazna stanica.

dan ruskog jezika u trebinju (1).JPG

Domaćin, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Trebinja Novica Telebak - upoznao je goste sa poezijom Jovana Dučića, Trebinjem i nakon susreta svoje utiske rekao je u jednoj rečenici.

„Lako je sarađivati sa većim od sebe“.

Gosti iz Rusije su nakon Narodne biblioteke posjetili Muzej Hercegovine, Crkvinu, Stari grad, Tvrdoš.