„Elektroprivreda Republike Srpske“ ostvarila je u prvom kvartalu ove godine dobit od oko 53 miliona KM, čime je značajno popravila rezultat u odnosu na 2017. godinu kada je potonula u minus od čak 45 miliona KM.

ers-trebinje.jpg

U ERS su za portal CAPITAL rekli da su u prvom kvartalu sva proizvodna i elektrodistributivna preduzeća ostvarila dobit, osim „HE Dabar“ koja je imala gubitak od 0,5 miliona KM i „IRCE“ Istočno Sarajevo koji je 2017. završio u minusu od 0,2 mil. KM.

Ubjedljivo najveću dobit od 31,5 miliona KM ostvarilo je Matično preduzeće, a najmanju „Termo Nova“ 100.000 KM.

Najprofitabilniji među proizvodnim preduzećima bio je RiTE „Ugljevik“ sa 2,5 miliona KM”, zatim slijede, “HE na Drini” sa 2,1 miliona, “HE na Trebišnjici” sa 1,6 miliona KM, HE na Vrbasu” sa 1,2 milio KM, dok je RiTE „Gacko“ ostvarilo 0,7 miliona KM dobiti.

Najveću dobit među distributivnim preduzećima imala je „Elektrokrajina“ i to 5,4 miliona KM, “Elektro Doboj” 3,4 miliona, “Elektro-Bijeljina” 2,4 miliona KM, “Elekrodistribucija” Pale 2,3 milion, dok je “Elektro-Hercegovina”  imala najmanju zaradu od 0,6 miliona KM.

„Nakon izuzetno teške i loše hidrološke poslovne 2017. godine i iskazanog gubitka u poslovanju, svakako su ohrabrujući rezultati poslovanja ostvareni u prvom kvartalu. Ukoliko se trend ekonomsko-tehničkih pokazatelja nastavi istom dinamikom očekujemo da će ERS završiti 2018. godinu sa dobiti u poslovanju, a što je u skladu sa usvojenim Planom poslovanja za 2018. godinu“, rekli su za CAPITAL u „Elektroprivredi RS“.

„Elektroprivreda RS“ završila je prošlu godinu u minusu oko 45 miliona KM, a upravo je taj rezultat bio zvanično obrazloženje zbog kojeg je uprava ERS podnijela ostavke, a Nadzorni odbor ovog preduzeća ih prihvatio.

S obzirom na to da su ostavke podnesene nakon prvog kvartala u kojem je ostvarena milionska dobit pitanje je da li su loši rezultati zaista pravi razlog raspuštanja bivše uprave.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petrar Đokić rekao je ranije za CAPITAL da je uprava ovog preduzeća podnijela ostavku kao izraz solidarne odgovornosti nakon pojavljivanja takve inicijative, ali da bi račune trebalo da polože i uprave zavisnih preduzeća koja su imala velike gubitke.

„Treba imati u vidu da je Matično preduzeće u prošloj godini imalo dobit, a uprava preduzeća je podnijela ostavku, a da, s druge strane, imamo nekoliko proizvodnih preduzeća koja imaju gubitke, a kod kojih se još ništa nije dešavalo. Dakle, smatram da pitanje odgovornosti treba da bude prošireno i da svi u sistemu moraju da polože račune i da objasne zbog čega su nastali gubici“, rekao je Đokić.