U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras je predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, u kojoj je na 783 strane obrađeno oko 1.500 odrednica.

promocija enciklopedije rs trebinje (2).JPG

Na pisanju enciklopedije radi se već osam godina, a čemu je angažovan čitav niz stručnjaka iz različitih oblasti.

"Mi smo u prve tri godine prikupili 11.307 odrednica i one su deponovane i obuhvataju sve bitne elemente istorije, kulture, razvoja, napretka, tradicije u Republici Srpskoj, a i šire u nekim elementim a kao što su područje BiH i Srbije", rekao je akademik Rajko Kuzmanović predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/

On je dodao da je osnovni cilj i zadatak enciklopedije da se pokaže da su Srbi u Republici Srpskoj narod koji ima svoju istoriju, što potvrđuje i 75 istorijskih nalazišta

"Naša enciklopedija je specifična i ona je lična karta Republike Srpske. Zasniva se na dobrim, ispravnim elementima, sadašnjim činjenicama i daje određenu perspektivu na koji će se način razvijati savremeno društvo", istakao je Kuzmanović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović se zahvalio autorima enciklopedije, jer ostavljaju važno djelo za buduće generacije. 

"Sve što se zapiše ostaće trajno zapamćeno i u tom smislu dugujemo im  zahvalnost na velikom trudu koji su uložili na prvom tomu Enciklopedije Republike Srpske", rekao je Petrović.

promocija enciklopedije rs trebinje (1).JPG

Generalni sekretar ANURS akademik Dragoljub Mirjanić je kazao da je za pisanje Enciklopedije potreban stručan kadar i infrastruktura.

"Sljedeći tom će se objaviti u oktobru ove godine i najdalje za tri do četiri godine izaći će i ostali tomovi. Mnogi govore da to nije velika nauka, ali ovdje ima mnogo informacija, puno provjera i mi ne smijemo napraviti materijalnu grešku", rekao je Mirjanić.

Planirano je da Enciklopedija ima ukupno pet tomova.

Organizatori promocije su ANURS i Muzej Hercegovine.