Dom zdravlja u Ljubinju dobio je danas vozilo hitne pomoći, donacija Švedske, koje će omogućiti brže i kvalitetnije pružanje pomoći stanovništvu u udaljenim seoskim područjima.

ljubinje sanitetsko vozilo.jpg

Novac za nabavku vozila prikupljen je zahvaljujući Ratku Ruparu, Hercegovcu koji živi u Švedskoj, i njegovim prijateljima iz tamošnjih udruženja. 

Direktor Doma zdravlja Ljubinje Svjetlana Vojičić zahvalila je za donaciju i istakla njen značaj s obzirom na razuđenost opštine i stariju populaciju stanovništva. 

"Ima mnogo lošeg makadamskog puta, a sela su udaljena, tako da nam je nedostajalo jedno ovako vozilo koje će bez problema, i u zimskim uslovima, brže dolaziti do pacijenata. To istovremeno podrazumijeva i kvalitetnuju zdravstenu pomoć", istakla je Vojičićeva. 

Ona je dodala da Dom zdravlja raspolaže sa dva vozila od kojih je jedno korišteno za prevoz pacijenata na dijalizu, a drugo za hitne slučajeve. 

Vojičićeva je napomenula da će dobiti i defibrilator za srce. 

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić zahvalio je za vrijednu donaciju, te dodao da će opština snositi troškove neophodne medicinske opreme za to vozilo i njegove registracije. 

Ratko Rupar je istakao da nije bio problem skupiti novac, već dovesti vozilo zbog udaljenosti od oko 3.000 kilometara. 

Rupar, koji je rođen na Poplatima kod Stoca, kaže da su slično vozilo prije nekoliko godina donirali Domu zdravlja u Stocu. 

On je dodao da imaju volju da i dalje pomažu ovoj hercegovačkoj opštini čiji predstavnici samo treba da kandiduju šta im je neophodno. 

"Mislio sam da pokrenem inicijativu da se između Ljubinja i Stoca otvori Fabrika namještaja `IKEA`. To bi bilo mnogo dobro da Hercegovinu i okruženje", istakao je Rupar. 

On je dodao da će raditi na realizaciji te ideje, ali da još ništa ne želi konkretno da obećava. 

Njegov kolega iz Švedske Sven Vest kaže da mu je cilj da vozilo posluži svim narodima bez obzira na vjeru i naciju, te je napomenuo da su spremni da upute i druge vidove pomoći na područje Hercegovine.