Satirični članak iz 1976. godine objavljen u američkom magazinu National Lampoon nedavno je ponovo došao u žižu javnosti.

svijet karta.jpg

Američki novinar Pi Džej O’Rurk, poznat po političko-satiričnim člancima, otkrio je karakteristike i običaje svih naroda na planeti, te otkrio kako Amerikanci gledaju druge narode. Ono što će vas natjerati da se zapitate poslije pročitanog članka jeste da li i satira treba da ima granice?

Ovako je on „iz ugla Amerikanaca“ opisao pojedine nacije:

“Afrikanci nisu ljudi, a vrlo je vjerovatno da su majmuni. Jedu jedan drugog i buše noseve kostima. Ne osjećaju bol kao ostali.

Arapi nose suknje i vjeruju u jednu glupu vjeru, sakate dječake i pokušavaju da ih pretvore u naše crnce. Postavljaju bombe i kontrolišu naftu širom svijeta. Mrze Jevreje jer imaju ljepši nos od njih.

Britanci, hladna braća sa ružnim zubima koji su osvojili cijeli svijet, a i dalje nemaju centralno grejanje u kućama. Razoreni kolonisti sa sjajnim kolekcijama kojima vole da praše svoju zadnjicu.

Nijemci su sadomazohistička prasad sa nerazumljivim jezikom. Prije dvije-tri decenije su organizovali strašne ratove, a zbog njih su nestali svi oni koji su mogli da poboljšaju ovaj svijet. Jedino je dobro što ubijaju Francuze.

Grci su razblaženi, prljavi i pali potomci smokvi koje su stvorile demokratiju i od tada zaboravile da je koriste. Oblače se u žensku odjeću, imaju ovce za erotske saputnike. Osim toga dobri su što od svake trzavice znaju da naprave kampanju o kojoj priča cijeli svijet. Jedu kozja crijeva rukama i umjesto toaleta imaju rupe na podu. Ujedinjuju se kada im prijete glupi Turci. Međutim, imaju sladak alfabet.

Izraelci su rođen primjer da novac ne kupuje ljubav. Hristove ubice koje ne jedu svinjsko meso zato što ih podsjeća na njihove pretke. Sele se svijetom i kupuju zalagaonice i lokale sa izvrsnom robom. Lično su odgovorni za krah ekonomije u Americi 1920. godine. Nekoliko nacija se takmiči ko će uspjeti prije da ih ubije. Pod kontrolom drže komunizam, MME, masone, ali i katoličku crkvu.

Rusi su poljoprivrednici i životinje koje će završiti u sibirskom izgnanstvu samo i ako pogrešno okrenu zabranjenu radio-stanicu. Oni su presjecali genitalije dječaka da bi postali olimpijski šampioni, pucali svojim šahistima u noge nakon poraza. Pozitivno je da im je zabranjeno da napuste svoju zemlju“, navedeno je između ostalog u tekstu iz 1976. godine.