Ulaz kroz južnu kapiju u trebinjski Stari grad od prije nekoliko dana se prati putem video nadzora, pa će svako nedozvoljeno ulaženje vozilima ili prinudno spuštanje klipa biti najstrožije sankcionisano, poručuju za TrebinjeLive.info iz Gradske uprave.

od-utorka-zabranjen-ulazak-autima-u-stari-grad-u-trebinju.jpg

Ukoliko se na snimcima utvrdi da je neki pojedinac prekršio saobraćajni znak na ulazu u Stari grad ili je pak svojim ponašanjem nanio štetu gradskoj imovini, snimak će biti proslijeđen Policijskoj upravi //PU Trebinje na dalje postupanje.

"U skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima, prekršioce će goniti saobraćajna policija", pojasnili su u Gradskoj upravi, te zamolili vozače da poštuju propise o ulasku u Stari grad, jer će u suprotnom iz svog novčanika plaćati prekršajne naloge.

Kako bi se spriječilo svakodnevno neovlašćeno ulaženje u staro jezgor, dekodiran je i hidraulični klip, a stavljeno je i upozorenje da se ulazak snima 24 časa, te saobraćajni znak.

Pravo na ulaz vozilima u Stari grad ima šestoro stanovnika ovog dijela Trebinja, kojima su dodijeljeni daljinski upravljači. Oni su ove upravljače dobili jer imaju propisanu garažu ili parking mjesto za svoje vozilo.

"U proceduri je još nekoliko zahtjeva, a da li će oni biti odobreni odlučiće nadležna komisija", jasni u Gradskoj upravi, dodajući da daljinske upravljače imaju i nadležne službe kao što su policija, hitna pomoć i vatrogasci.

Podsjećamo, unutar Starog grada motorna vozila u skladu sa potrebama mogu se kretati u periodu od 7.00 do 9.00 i od 14.00 do 16.00 časova.

Ukoliko se dogodi da je unutar Starog grada zatečeno vozilo koje nema adekvatnu dozvolu za ulazak, za njegovo kažnjavanje nadležna je saobraćajna policija, što je definisano odlukom o bezbjednosti saobraćaja.

U proteklom periodu često se dešavalo da neodgovorni pojedinci na silu spuštaju klip, ulijed čega bi često bio pokvaren, zato iz Gradske uprave poručuju da će one koji se budu ponašali nasilnički i sudski goniti kako bi nadoknadili materijalnu štetu.

OKO PET MILIONA KM ZA UREĐENJE STAROG GRADA

Iz gradskog budžeta je izdvojeno oko 500.000 KM za popločavanje ulica Starog grada. U toku su radovi na popločavanju ulica oko Muzeja Hercegovine, a u ovoj godini će se raditi i ulica prema Carevoj džamiji.

Značajnu donaciju za rekonstrukciju Starog grada odobrila je Vlada Republike Srbije i to u iznosu od oko četiri miliona KM.

Novac će, kako nam je ranije potvrđeno, biti utrošen za uređenje unutrašnjosti starog jezgra i za izgradnju hendeka oko zidina Starog grada, čija bi vrijednost, prema prvim procjenama, koštala oko tri miliona KM.

Za uređenje Starog grada biće izdvojena i dodatna sredstva i budžeta grada za narednu godinu.