Đak šeste generacije srednje Muzičke škole u Trebinju je Dragan Jelačić, koji svira harmoniku u klasi Violete Popadić.

dragan jelacic.jpg

Tokom sve četiri godine u srednjoj školi ostvario je odličan uspjeh sa prosječnom ocjenom 5,00.

Mnogo je puta bio laureat svoje kategorije, a nekoliko puta je proglašen i laureatom cjelokupnog takmičenjima.

Osvojio je laureate na republičkom takmičenju u Banjaluci, te laureate cjelokupnog takmičenja "Dani harmonike" u Ugljeviku i "Akordeon arta" u Istočnom Sarajevu, dok je prve nagrade dobio na festivalu "Akkordeonfest" u Gracu, "Accordion days" u Pragu, "Beogradskom festivalu harmonike"...

Ipak, možda najveće priznanje jeste osvojeno peto mjesto na 42. Internacionalnom festivalu u Kastelfidardu (Italija), koji važi za jedno od tri najbolja takmičenja na svijetu u harmonici. Tu je bio najbolje plasirani takmičar sa prostora jugoistočne Evrope, a ispred njega su se našli samo bivši i sadašnji svjetski prvaci.

Ljubav prema muzici kod Jelačića je svojevrsno porodično nasljeđe, jer Draganov otac je još kao dječak svirao u školskom orkestru, bliski rođak mu svira gitaru na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a rođakov otac bas. 

"Odmalena sam imao ljubav prema muzici, dopala mi se harmonika i upisao sam Muzičku školu", počeo je priču za TrebinjeLive.info Jelačić.

Bilo mu je interesantno da ljudi sviraju i lijevom i desnom rukom. To ga je privuklo i odmah je zavolio harmoniku. Sa sedam godina je upisao osnovnu Muzičku školu.

Prvo je završio pripremni razred, pa onda šest razreda u osnovnoj muzičkoj školi.

Kad je počeo da svira bio je talentovan za početnika jer je već nakon tri mjeseca imao nastup. Ipak, kako to obično biva, u drugom razredu je bio na ivici da odustane. Na svu sreću nije.

"Profesor Violeta Popadić me predložila da sljedeće godine idem na takmičenje da sviramo trio - Filip Damjanac, Nenad Višnjić i ja, tako da me je to privuklo. Otišli smo na takmičenje, ja sam sviranje zavolio i ostao do dasna današnjeg", iskren je Jelačić.

Nakon završene osnovne, nije bilo dileme da li da upiše srednju muzičku školu.

Harmonika je instrument koji je iz godine u godinu sve više zastupljen u klasičnoj muzici i koji se sve više razvija na ovim prostorima.

Iako harmoniku ljudi, najčešće, poistovjećuju sa narodnom muzikom, ona je, napominje Jelačić, najbogatiji muzički instrument u klasičnoj muzici jer se mogu svirati različiti stilovi, tehnike sviranja, artikulacija, pa se iznenade kada čuju Baha na harmonici.

Svi njegovi uspjesi, a nije ih mali broj, ne bi bili mogući bez velike podrške profesora Violete Popadić koja je svakodnevno radila sa njim, ali i njegovih roditelja, braće i prijatelja.

"Zahvalio bih se i komšijama koji su me trpjeli sve ove godine, jer sam svirao po šest sati dnevno. Sve komšije će odmoriti kad upišem fakultet", govori Jelačić.

dragan jelacic 2.jpg

Kroz srednju školu izgradila se ideja da upiše Muzičku akademiju u Kragujevcu, smjer harmonika.

Srednjoškolsko obrazovanje će pamtiti po lijepim uspomenama, jer je Muzička škola u Trebinju po broju učenika relativno mala, pa su i odnosi sa profesorima prijateljski, neizostaje ni šale, časovi su brzo prolazili, a dosta se i naučilo.

"Zato je prisniji odnos sa profesorima. Svi smo bili kao jedna porodica i nedostajaće mi ti trenuci", ponosno kaže Jelačić.

Svaki nastup je za njega novi izazov i nova priča, a kad se svira, kaže nam, treba biti 101 odsto u tome.

Od kompozitora voli V. Semjonova, A. Kusjakova, Baha.

Mladima koji pohađaju muzičku školu poručuje da je ljubav prema muzici najvažnija i da se tada sve mnogo lakše postiže.

Maturantski koncert Dragan Jelačić će održati sa Nenadom Višnjićem u Muzeju Hercegovine, 15. juna u 20.00 časova.