Kada bi se izbori održali u ovom momentu, SNSD bi osvojio 39,7 odsto glasova, dok bi kandidati te stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović - bili ubjedljivo pobjednici, pokazuje istraživanje rađeno za potrebe jedne političke partije, prenose banjalučki mediji.

rejting stranaka rs.png

Na drugom mjestu u RS je najjača opoziciona partija SDS, koja ima podršku 18,7 odsto ispitanika, dok bi za DNS u ovom momentu glasalo 10,2 odsto ispitanika.

Za PDP se opredjelilo 7,3 odsto, dok bi socijalisti osvojili 5,2 odsto glasova opredjeljenih birača.

Neopredjeljenih birača je 8,3 odsto.

SNSD najveću podršku u Republici Srpskoj ima u izbornoj jedinici devet - od Višegrada do Trebinja, gdje bi za ovu partiju, prema ovom istraživanju, glasalo čak 45,3 opredjeljenih birača.

Što se tiče izborne jedinice devet, koja je godinama unazad bila uporište SDS-a, ova stranka bi sada osvojila 20,8 odsto, socijalisti 8,9 odsto, DNS sedam odsto, a PDP svega 5,3 odsto.

partije izborna jedinica.png

Što se tiče pojedinačnih kandidata, Milorad Dodik bi, prema ovom istraživanju, osvojio čak 59 odsto glasova opredjeljenih birača, dok bi njegov protivkandidat iz Saveza za promjene /SzP/ Mladen Ivanić osvojio 39 odsto glasova.

Željka Cvijanović bi svog protivkandidata iz SzP Vukotu Govedaricu pobijedila sa 14 odsto glasova razlike - 57 naprema 43 odsto opredjeljenih birača.

pojedinacne funkcije.png

Istraživanje je rađeno po izbornim jedinicama od 300 do 400 ispitanika po izbornoj jedinici, osim u Izbornoj jedinici 3 (Banjaluka, Petrovac, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo i Kupres) i Izbornoj jedinici 6 (Bijeljina, Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Lopare, Ugljevik, te Brčko Distrikt) koje je rađeno na uzorku od 800 ljudi.

Ispitivani su potencijalni birači starosti od 19 do 69 godina, muškog i ženskog pola (51-49 odsto), telefonskim pozivima, u periodu od 1. aprila do 1. maja ove godine.

Na izbore neće izaći sigurno 30 odsto, a još 15 odsto birača je neodlučno da li će se pojaviti na biralištima.

Među biračima je i značajan broj neopredjeljenih i to na nivou Republike Srpske oko osam odsto.