Na spomeniku poginulim pripadnicima Bobanske čete i ostalih Bobanaca, u Stranama u selu Rapti, služen je pomen najhrabrijim borcima ove jedinice, koji su svoj život položili za odbranu Trebinja i stvaranje Republike Srpske.

pomen bobanska ceta rapti (1).JPG

Pomen je služio bobanski paroh otac Boris Banduka, a cvijeće i svijeće se priložili preživjeli pripadnici Bobanske čete, porodice i prijatelji poginulih, predstavnici grada Trebinja, Boračke organizacije, Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe".

„U ovakvim trenucima se uvijek postavlja ponovo pitanje - da li smo se mi dovoljno odužili tim borcima i njihovim porodicama. Odgovor je da nismo i nikada nećemo, jer ono što je Bog dao tim ljudima - život, oni su bili spremni da polože da bismo mi danas živjeli dostojanstveno i na slobodi“, istakao je predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak.

U Stranama je 2000. godine napravljen spomenik gdje je postavljen krst i ispisana imena 23 pripadnika Bobanske čete, koji su poginuli za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, braćeni najjužniju granicu Republike Srpske.

Istakli su se po hrabrosti, pa su im daleko jači neprijatelji u svojim kasnijim memoarima odavali poštovanje i isticali ih kao jedinicu koja nije znala za poraz, povlačenje i predaju.

Jedinica je postala upamćena i kao jedan od najslavnijih i najdisciplinovanijih vojnih formacija u okviru Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/.

Bobanska četa je brojala oko 120 pripadnika i držala je liniju fronta dugu 15 kilometara, a osim 23 poginula borca, imala je na desetine ranjenih...

Jedinica slavnog vojvode Nedeljka Vidakovića osnovana je u selu Šćenica na Trojičindan 1992. godine, i pored područja Bobana, ratovala je i na drugim ratištima poput Konjiica.

Nakon pomena, u crkvi Vozdviženja Časnog krsta u Raptima služena je Sveta liturgija povodom Trojičindana - prislave ovog sela.

pomen bobanska ceta rapti (3).JPG

Ova crkva je jedna od tri pravoslavne bogomolje na Bobanima, koja je, hram u Šćenici, devastirana u toku proteklog rata.

Prije devet godina počelo se sa njenom obnovom.

Liturgiju je služio otac Banduka, zahvalivši se mještanima koji se brinu o ovom hramu i spomeniku poginulim borcima Bobanske čete.

"Neka vam bude sa srećom i Božijim blagoslovom, da i dalje dolazite da se sabiramo zajedno, pominjemo i naše pokojnike, ali da i našim pokoljenjima prenesemo da i oni nastave da brinu o ovome svetom mjestu. Najbolji učitelji bićete im vi ako im budete prenosili bratsku ljubav kako ste to i do sada činili", rekao je otac Banduka.

pomen bobanska ceta rapti (2).JPG

SELO SA DVA DOMAĆINSTVA

U Raptima se noću svjetlo pali samo u dva domaćinstva.

Mještani ovog sela su stradali i tokom Drugog svjetskog rata, jer je tokom odmazde obješeno šest seljana u Petrovom polju, a 27 ih je zatvoreno u logor u Sisku.

Tokom otadžbinskog rata, iz sela je poginulo šest momaka.