Na veb servisu "ePatrola" do sada su građani Trebinja prijavili 148 problema, od kojih je riješeno njih 103, dok čak 45 i dalje čeka reakciju nadležnih gradskih organa.

epatrola-ilustracija-min.png

Na rješenje čekaju problemi polomljenih bandera javne rasvjete, oštećenja na trotoarima i gradskim saobraćajnicama, otpad po naseljima, neuređene zelene površine, grafiti, polomljena saobraćajna i turistička signalizacija.

Da servisu "ePatrola" nadležni nisu pristupili na pravi način pokazuje i podatak da su neriješeni čak i problemi koje su građani prijavili u novembru 2017. godine, iako se radi o problemima kao što su pregorjele sijalice javne rasvjete, oštećena signalizacija, te bezbjednosni problemi poput nedostatka ograde uz trotoar u Banjevcima, odnosno oštećenjima kod Kamenog mosta.

Ovo je samo dio problema koje su uočili naši sugrađani i uredno ih prijavili, dok gradske službe ni nakon sedam mjeseci nisu bile u stanju da ih riješe i tako se oduže građanima, koji su poslije dugo godina počeli da participiraju i učestvuju u svakodnevnom poboljšavanju uslova života u Trebinju.

Na rješavanje čekaju i problemi kao što su oštećenja zaštitnih poklopaca na šahtovima, koji predstavljaju opasnost za sve građane i turiste, te nagomilani pijesak na saobraćajnici na Tini, koji, prema prijavi, predstavlja rizik za neometan saobraćaj za sve njegove učesnike.

Nisu riješeni ni prijavljeni problemi smeća i neuređenih zelenih površina, pa Trebinjci kažu da je pitanje zbog čega ovaj servis uopšte postoji ako nadležni ne rješavaju probleme koje im građani prijavljuju.

"Umjesto da riješe problem u roku od 24, odnosno 48 časova, oni duže od pola godine stoje samo na evidenciji sajta 'ePatrola', a naloga ni na vidiku. Nadležni očigledno ni kad im čovjek sve nacrta nisu sposobni da se uhvate u koštac sa problemima", kaže jedan naš sugrađanin.

Kako je ranije istaknuto u Gradskoj upravi, građani mogu da prijave bilo koji problem u gradu na vrlo jednostavan način - posjete sajt "ePatrola.com", izaberu državu i grad, unesu imejl adresu ili fejsbuk nalog, na mapi označe lokaciju problema, dodaju fotografiju i kratki opis i problem, te to pošalju nadležnom službeniku koji ih svakodnevno odobrava i upućuje u dalju proceduru njihovog rješavanja.

Međutim, umjesto od ove vrlo jednostavne procedure, građani na rješavanje problema koje su prijavili čekaju mjesecima, pa nije ni čudo što u turističku sezonu, samo po prijavama građana na pomenutom servisu nije riješeno čak 45 problema.

Iz Gradske uprave poručuju da su za većinu većih problema, koji spadaju u kapitalne investicije, već raspisani tenderi, dok se manji problemi svakodnevno otklanjaju.