Zamjenik gradonačelnika grada Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, prisustvuju Međunarodnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji koja je organizovana u Dobrovniku, a na kojoj učestvuje pedesetak predstavnika javne uprave, nevladinog sektora i akademske zajednice iz dvadeset država.

saradnja dubrovnik.jpg

Fokus konferencije su decentralizacija, pravni okviri i najbolja praksa.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i drugi čelnici gradova na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za koje je prekogranična saradnja od izuzetnog značaja: gradonačelnik Duborovnika Mate Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i zamjenik načelnika opštine Konavli Ivo Radonić.

Prisutne su pozdravili ministar  lokalne uprave Hrvatske Lovro Kuščević, u ime grada domaćina gradonačelnik Franković, Vesna Baus iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, predsjedavajući Evropskog komiteta za demokratiju i upravu Peter Andre i Klaudija Lućiani, ispred Savjeta Evrope.

saradnja dubrovnik 2.jpg

Organizaciju Međunarodne konferencije o prekograničnoj saradnji podržali su Savjet Evrope, Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave, grad Dubrovnik i Vlada Hrvatske, koja je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Odborom ministara Savjeta Evrope.

Organizacija konferencije zasnovana je na principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koja priznaje da jačanje lokalnih samouprava predstavlja važan doprinos izgradnji Evrope zasnovane na principima demokratije i decentralizacije vlasti i funkcija.