U Kulturnom centru u Trebinju priređen je koncert grupe "Srpski pravoslavni pojaci" iz Beograda, čiji šestočlani ansambl je na oduševljenje publike izveo stare izvorne, ali i pjesme novijeg datuma, koje su zaživjele u narodu.

koncert srpski pravoslavni pojci (1).JPG

Koncert je priređen povodom krsne slave Srpskog udruženja "Ćirilica" iz Trebinja - Svete braće Ćirila i Metodija, a čule su se pjesme kao što su "Tamo daleko", "Pećka kandila", "Kreće se lađa francuska".

Prema riječima Mirka Kačarevića, osnivača i idejnog tvorca grupe koja je nastala 2011. godine, cilj im je očuvanjem srpske duhovne i tradicionalne muzike.

Zajedno sa trojicom kolega sa fakulteta pjevao je u jednoj crkvi u beogradskom naselju Medak, nakon čega su poželjeli da iz crkvenog kruga animiraju i pokrenu ostale kolege da naprave pojačke sastave koji su tada nedostajali Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/.

Na taj način stvoren je pojački sastav, a nakon toga došlo je do proširenja repertoara na nacionalnu muziku, a ubrzo, u sastav su ušle i djevojke, zahvaljujući kojima na koncertima izvode i etno muziku.

Srbi su poznati kao narod koji se boji svoje kulture, tradicije, muzike, i u početku su veoma teško dopirali do ušiju mladih slušalaca, a sa istim problemom susreću se i danas, iako je stanje u odnosu na prije sedam godina dosta bolje.

"Mojim prijateljima pričam i želim da im pokažem da gradimo zajednicu i da se zajedništvom mođe dosta postići. Svi mi u ansamblu smo različitog karaktera i duha i iz različitih krajeva Srbije, ali time pokazujemo da možemo da se složimo samo ako hoćemo. Veza su nam ljubav prema muzici i srpstvu, a ništa od toga ne bi bilo da nema crkve i da nismo u njoj", pojašnjava Kačarević.

Iako su nastupali širom regiona i Evrope, najviše su vezani za Kosovo i Metohiju, a kako koje mjesto posjete tako se susreću starim pjesmama za koje do tada nisu čuli, pa one odmah postaju dio njihovog repertoara.

srpski pojci.jpg

"Srpski pravoslavni pojci" žele da pokažu publici da je srpska tradicionalna muzika veoma bogata i da je to jedna vrsta elitne muzike, zbog čega oni koji ih slušaju imaju lijepe reakcije.

"Publika odlično reaguje kad dođe na koncerte, jer svi prvo pomisle da su to 'bake narikače', a srpska tradicionalna muzika je, zapravo, veoma prijatna za uho, jer postoji duhovni, vojnički i ljubavni dio u svim pjesmama", naglasio je Kačarević.

Za djecu sa Kosova i Metohije su pokrenuli humanitarnu akciju, gdje su uradili ram za tablice na kojima je napisano "Kosovo je srce Srbije", uz nacrtano srce. Želja im je bila da se kupovinom tog rama pomogne što više djece sa Kosova i Metohije, pa sada pomažu nekoliko mališana koji se školuju sa po 5.000 dinara.

Kačarević kaže i da je po prvi put u Trebinju i da je oduševljen ljepotom našeg grada.

"Dobili smo inspiraciju za neke numere, koje se, po nama, mogu vezati za ovaj grad, pa smo njih večeras i izvodili", kazao je Kačarević.

Na kraju koncerta, publika je gromoglasnim palauzom izmamila bis.

Koncertu je, između ostalih, prisustvovao i konzul Srbije u Trebinju Radoslav Ilić.

koncert srpski pravoslavni pojci (2).JPG