Tehnička škola iz Trebinja u narednu školsku godinu će upisati pet odjeljenja, četiri tehničara i jedno zanatsko, među kojima su tri nova zanimanja - mašinski tehničar za CNC tehnologije, građevinski tehničar i mehaničar, potvrdio je Srni direktor ove škole Darko Rakić.

srednjoskolski-centar-trebinje.jpg

Rakić je naveo da se svršenim osnovcima u ovoj školi nude četvorogodišnje struke - tehničar računarstva, mašinski tehničar za CNC tehnologije, tehničar logistike i špedicije, te jedno odjeljenje građevinskog tehničara. 

Od trogodišnjih struka biće upisano jedno kombinovano odjeljenje mehaničar-električar, i to po 12 mehaničara i električara. 

"Nakon razgovora sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje i Gradskom upravom, odlučili smo da ove godine upišemo neka od deficitarnih zanimanja, pa smo umjesto dosadašnjih tehničara za kompjutersko konstruisanje upisali tehničara za CNC tehnologiju, a umjesto auto-mehaničara raspisali smo konkurs za mehaničara", rekao je Rakić, te dodao da se svake četvrte godine upisuje smjer građevinskog tehničara, koje je takođe deficitarno. 

Rakić ističe da će biti dva upisna roka - junski koji će trajati od 11. do 22. juna, u dva termina, 11. i 12. juna za učenike koji imaju 60 i više bodova i drugi termin 18, 19. i 20. juna za učenike sa manje bodova. 

U drugom upisnom roku, u julu, upis će trajati od 2. do 4. jula. 

Rezultati upisa su 6. jula i biće na oglasnoj tabli škole. Od 9. do 13. jula kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole gdje ima slobodnog mjesta. 

U Centru srednjih škola Trebinje od naredne školske godine biće tri nova zanimanja pekar, poslastičar i mesar koji se prvi put uvode u ovom gradu. 

Direktor Centra srednjih škola Vasiljko Škrivan rekao je da će biti formirana dva kombinovana trogodišnja odjeljenja, slastičar-kuvar i mesar-pekar. 

Poslije višegodišnje pauze u Centru srednjih škola raspisan je konkurs za trgovačko-komercijalnog tehničara, a nakon dvije godine i za turističkog tehničara. 

U ovoj školi biće i jedno odjeljenje ekonomskog tehničara. 

U Gimnaziju "Jovan Dučić" u narednoj školskog godini biće upisana četiri odjeljenja opšteg smjera.