Semafori na Glavnoj ulici i na Kamenom mostu ne rade već mjesec dana, a iz nadležnog gradskog odjeljenja poručuju da se na njihovu opravku ovoliko dugo čeka zbog nemogućnosti nabavke zamjenskih dijelova.

glavna-ulica-trebinje.jpg

U sistemskom ormanu kod spomenika Kralja Petra I Oslobodioca, pokvarila se glavna kontrolna kartica, a nedostaju i izvjesni mikročipovi, pa je za popravak angažovana firma iz Doboja.

Problem je, pojašnjavaju nam nadležni, što je zamjenske dijelove, maltene, nemoguće nabaviti, jer je preduzeće od koga su ranije nabavljani završilo u stečaju, te prestalo sa proizvodnjom.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Janje Ćapin, predstavnici firme iz Doboja su već dolazili u Trebinje, a u narednih nekoliko dana bi ponovo trebali da sagledaju situaciju.

"U toku je izrada elaborata za rekonstrukciju postojećih semafora na području grada Trebinja, kojim će se utvrditi stvarno stanje, opravdanost rekonstrukcije, kao i investicionog ulaganja u semafore, što podrazumijeva zamjenu stare elektronike novom", navela je Ćapin.

Na negodovanja vozača da se pregorjele sijalice ne mijenjaju, te da im zelenilo onemogućava da vide sva tri semaforska svjetla, Ćapin kaže da taj problem postoji i da su ga nadležni već uočili, te da će uskoro biti riješen.

"Do sada je semafore održavalo preduzeće 'Tara' d.o.o. iz našeg grada, a iz budžeta je izdvajano oko 14.000 KM", istakla je Ćapin.

Nadležni apeluju kako na vozače, tako i na pješake, da se sa naročitom pažnjom, uz poštovanje saobraćajnih znakova i propisa, kreću dionicama na kojima semafori ne rade. 

Semafori na trebinjskim ulicama postavljeni su prije 20 godina, a zbog zastarjele tehnologije u posljednje vrijeme često dolazi do prekida u njihovom radu.

Iako je još prije četiri godine najavljena promjena svih semafora, to se nije dogodilo, pa semafori i dalje često ne rade i u pojedinim dijelovima dana se stvaraju velike saobraćajne gužve.

Zbog ovoga nije ni čudo što Trebinjci strahuju da bi predstojeća ljetna sezona mogla izazvati saobraćajni kolaps, ali i povećan broj saobraćajnih udesa.