U Trebinju su primjetni pozitivni pomaci u pojednostavljivanju procedura pri investiranju u ovu lokalnu zajednicu i postoji pozitivna energija kod ljudi koji ulažu u ovaj grad, rečeno je danas na sjednici Lokalnog ekonomskog vijeća Trebinja.

ekonomsko vijece.jpg

Sastanku održanom u okviru primjene Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou "Lajf" prisustvovale su delegacije Ambasade Velike Britanije u BiH i Međunarodne finansijske korporacije /IFC/, članice Grupacije Svjetske banke. 

"Grad Trebinje čini sve da pojednostavi sve administrativne procedure i na taj način izađe u susret onim investitorima koji žele da ulažu u ovu lokalnu zajednicu, što govori i njihova zainteresovanost za ovo područje", rekao je zamjenik grdadonačelnika Trebinja Mirko Ćurić. 

On je najavio da će u narednih dvadesetak dana firma iz Srbije u ovom gradu otvoriti tekstilnu industriju sa osamdesetak radnih mjesta. 

Da bi olakšali svima onima koji imaju namjeru da investiraju u Trebinje, Ćurić kaže da će administrativni radnik ispratiti svaki korak - od zahtjeva do dobijanja dozvole da bi se izbjegle brige o rokovima i proceduralnim barijerama. 

"Imamo projekat da objedinimo sve potrebne dozvole i da oni koji ulažu predaju zahtjev u grad Trebinje, a da naš radnik skupi sve dozvole i konačno rješenje ustupi investitoru", pojasnio je Ćurić. 

Na sastanku su članovi LEV-a i privrednici Trebinja razgovarali o mogućnosti unapređenja poslovnog okruženja u gradu, te dali prijedloge i sugestije o načinima unapređenja atraktivnosti Trebinja, kao lokacije pogodne za domaće i strane investicije. 

Ovom prilikom predstavljene su i aktivnosti koje se sprovode u okviru realizacije projekta "Lajf", a koje se odnose na pojednostavljenje administrativnih postupaka, te unapređenje rada sa postojećim i potencijalnim investitorima. 

"Popisane su sve administrativne procedure koje Gradska uprava sprovodi, te su održane fokus grupe sa lokalnim privrednicima u cilju prikupljanja informacija o njihovim iskustvima u poslovanju, te načinima na koje bi se interakcija između privrede i Gradske uprave mogla pojednostaviti i ubrzati", istaknuto je na sastanku. 

Na osnovu prikupljenih informacija, eksperti za razvoj preduzetništva IFC-a će dati preporuke Gradskoj upravi sa konkretnim prijedlozima za pojednostavljenje i ubrzanje administrativnih procedura, što će doprinijeti jačanju konkurentnosti privatnog sektora i smanjenju direktnih i indirektnih troškova poslovanja u Trebinju. 

Prije početka zvaničnog sastanka, delegacija IFC-a je posjetila kompleks "Grad Sunca" i preduzeća "Svislajon IAT", koji su izdvojeni kao primjeri uspješnih kompanija sa područja grada Trebinja, te razgovarali sa predstavnicima ovih kompanija. 

Članica Grupacije Svjetske banke IFC u saradnji sa britanskom ambasadom, u okviru Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou "Lajf", pruža tehničku podršku radu Lokalnog ekonomskog vijeća Trebinje, te aktivnostima regulatorne reforme koju sprovodi Gradska uprava Trebinja. 

Na sastanku su govorili i šef Fonda za dobru upravu pri britanskoj ambasadi Peter Tomas i šef kancelarije IFC u BiH Lada Buševac.