U crkvi u selu Grmljani u Popovom polju, služena je Sveta arhijerejska liturgija povodom slave tamošnjeg hrama - Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, koju je predvodio vladika australijsko-novozelandski Siluan (svetovno Aleksandar Mrakić) uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

vladika siluan crkva grmljani (1).JPG

Vladika Siluan, koji je rođen u Sidneju, a čije porijeklo je iz zavalskog zaseoka Budim Do, u prvoj liturgiji koji je služio u "svojoj Hercegovini", naglasio je da je uzbuđen, radostan i srećan jer je među svojim narodom.

"Raduje me što sam ovdje u Nemanjićkoj zemlji, zemlji svojih otaca i u svojoj postojbin. Osjećam se veoma počastvovan i zato blagodarim Gospodu Bogu, a najprije svetom Vasiliju Ostroškom i našem episkopu Grigoriju koji mi je učinio veliku čast i veliki blagoslov da budem ovdje sa vama", istakao je vladika Siluan.

Otac Miloš Lovrić, u čijoj parohiju su Grmljani i crkva Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, zahvalio se vladici koji je donio pozdrave i blagoslove našeg roda iz dalekih krajeva.

"Mi znamo da ništa nije prostorno, geografski daleko u ovom svijetu u kome živimo, ako je u našim srcima, bez obzira na to gde se mi nalazimo širom svijeta" naglasio je otac Lovrić.

Ispred domaćina, obratio se predsjednik crkvenog odbora Vukan Kovač, koji je podsjetio da je ovaj hram star preko 600 godina.

vladika siluan crkva grmljani (3).JPG

Prisutnom narodu se obratio i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.

"Nama treba da se zbližavamo, ako budemo zajedno imamo budućnost, a ako ne budemo zajedno budućnost će nam biti tamnija i mračnija", kazao je Ćurić.

U toku je obnova hrama u Grmljanima. Trenutno se živopiše i svi se nadaju da će do sljedeće krsne slave sve biti završeno.

Za kratko vrijeme napravljena je i parohijski dom na zemljištu koje je poklonio Neđo Božić.

vladika siluan crkva grmljani (4).JPG

On je istakao da su prilikom radova na crkvi ljudi bili pod suncobranima kako bi se odmorili i da je, nakon što je to vidio, od srca poklonio zemljište da se na njemu napravi parohijski dom.

vladika siluan crkva grmljani (2).JPG