Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa, pustili su danas u rad sistem od 41 antivandal kamere, kojima su pokriveni gradski park i najprometnije ulice u gradu.

kamere trebinje.jpg

Od 41 kamere, 31 je postavljena u rekonstruisanom gradskom parku, dok ih je deset instalirano na ključnim raskrsnicama u užem centru grada. Kamere su visoke rezolucije, snimaju i po mraku, a policija će nadgledati ulice 24 časa dnevno.

Gradonačelnik Petrović je tom prilikom kazao da su zajedničkim snagama Gradska uprava, PU Trebinje i Javna ustanova /JU/ "Ekologija i bezbjednost" napravili koncept kako pojačati bezbjednost stanovnika našeg grada i svih gostiju Trebinja.

"Prva faza projekta, koja je finansirana iz gradskog budžeta, koštala je oko 200.000 KM, dok će druge dvije faze biti realizovane tokom 2018. i 2019. godine i u okviru njih biće postavljeno još 80 kamera", istakao je Petrović.

Kamere će, dodao je Petrović, 24 časa snimati najprometnije ulice, škole, Bolnicu, policiju, vrtiće i sve institucije.

Kamere su toliko precizne da se na njima prepoznaju registarske oznake, lica ljudi, pa čak i sitni detalji poput toga ko je bacio ćik u gradskom parku.

“Ovo je vrlo značajno jer će policijski službenici od sada imati uvid u sva zbivanja u užem gradskom jezgru i od 00.00 do 24.00 sata će pratiti situaciju, a samim tim će imati i mogućnost brže reakcije“, pojasnio je Laketa.

Snimci se čuvaju 21 dan, a osim glavnog servera, situaciju će 24 časa pratiti i u Ekologija i bezbjednost.

Prethodno su direktor "Ekologija i bezbjednost" Stevan Bekan i načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa, potpisali su sporazum o korišćenju video nadzora, čime će nadležnosti nad ovim sistemom na ulicama grada u narednom periodu biti na pripadnicima policija.

Ovo je prvi ovakav projekat u Republici Srpskoj kojim će se vršiti nadzor gradskih ulicama 24 časa.