U galeriji Kulturnog centra održano je predavanje "Najbolja i najgora hrana za probavu", koje je održala konsultant u oblasti nutricionizma Željana Kunoš.

zeljana kunos.JPG

Hrana koja je loša za probavu ima nekoliko zajedničkih osobina, a to je prisutnost trans masti, da nema vlakana, da je visoko kalorična, da ima smanjen udio vitamina i minerala i da je procesuirana.

"U većini slučajeva ako ne možemo da prepoznamo šta jedemo radi se o procesuiranoj hrani u kojoj su svi vitamini ubijeni u njoj, ona je obrađena, ima aditiva i ta hrana ne može obezbijediti optimalnu probavu i ne može zadovoljiti naše energetske i nutritivne potrebe", kazala je Kunoš.

Na mnoge stvari ne obraćamo pažnju, a to je hljeb u kome ima dosta aditiva, glutena da ostane svjež i da se ne pokvari, hrenovke, suhomesnati proizvodi...

Ako jedemo procesuiranu hranu treba je kombinovati sa dosta povrća to jest sa hranom koja ima dosta vlakana, jer ga meso nema i ono ne može stimulisati probavu.

Na predavanju je pričano i o epigenetici, a to je nova nauka u okviru biologije-genetike, koja proučava promjene na genima koje nisu uzrokovane samim DNK promjenama nego histonima, bjelančevinama koje utiču na promjene DNK.

Histoni se formiraju u odnosu na naše navike, jer svaka misao, zalogaj, pokret utiče na kvalitet histona.

"Epigenetika tvrdi da mi nismo određeni DNK, nego svojim izborima, načinom života ili mijenjanjem načina života", rekla je Kunoš.

Večerašnje predavanje organizovao je "Klub zdravlje" iz Trebinja.