Nikola Vujinović je đak generacije Srednje tehničke škole Trebinje. On je iz Stoca i četiri godine svog srednjoškolskog obrazovanja u Trebinju, proveo je u Đačkom domu.

nikola vujinovic djak generacije srednja tehnicka skola trebinje.JPG

Na Berkovićima je završio osnovnu školu i svaki dan je putovao na relaciji Stolac-Berkovići. Nakon što se prvi put odvojio od svojih roditelja i nastanio se u Đačkom domu u Trebinju, bilo mu je, kaže, poprilično teško. Iako je znao samo devetoro učenika iz Berkovića koji su zajedno sa njim došli u dom, smješten je u sobu sa učenicima koje nije poznavao.

"Kako je vrijeme prolazilo, upoznavao sam se sa njima, prihvatili smo se i onda više nije bilo teško", kaže Vujinović.

U gradu Jovana Dučića je boravio više puta, ali u školi su ga dočekali "noviteti" - od predmeta do profesora. Želja mu je bila mašinstvo i upisao je smjer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Upisujući ovaj smjer, znao je mu nudi kompjutersko konstruisanje kao 3D modeliranje i naučio je dosta kako se radi kompjuterska grafika i modelira, zbog čega mu je bilo veoma zanimljivo kroz četvorogodišnje školovanje.

"U toku školovanja pomogli su mu profesori koji su na svako pitanje imali odgovor i zahvaljujući njima lakše mu je bilo u učenju i savladavanju gradiva", prića Vujinović.

Najteži predmet mu je bio "Termodinamika" u trećem razredu, jer je bilo dosta formula i trebalo je dosta da se uči, a to je, ujedno, bio i njegov prvi susret  sa ovakvim predmetom, dok su mu najlakše i najzanimljivije bili modeliranje i tehničko crtanje.

Trenira u KMF "Leotar" i član je Crvenog krsta u Trebinju.

"U Kotoru ću upisati pomorski fakultet jer mi je on želja već dugo vremena i to smjer nautika", govori nam Nikola o svojim budućim planovima.

Boraveći u Trebinju svoje vrijeme je provodio u učenju, odlaskom na treninge malog fudbala, volontiranju u Crvenom krstu, i izlazio je sa drugovima u grad, pa mu, priznaje, nikad nije bilo dosadno.

Kad je upisivao srednju školu ni u snovima nije mislio da će biti đak generacije. Nakon što je prvi razred završio sa odličnim uspjehom iz godine u godinu bilo je sve lakše.

"U četvrtom razredu, kad sam vidio da mogu biti đak generacije, bilo mi je drago jer imam dosta privilegija, kao što je oslobađanje mature i sav trud kroz ovo školovanje mi se isplatio", ponosno priča Vujinović.

Kaže da su ga roditelji poslali da uči, a da im je on vratio na najljepši mogući način.

"Otac, majka i sestra su mi bili podrška i hvala im na svemu", zaključio je Nikola.

Skroman, vrijedan, a svake sedmice na relaciji Trebinje-Stolac i obratno, pokazao je i dokazao da se svaki trud, zalaganje i vjera u sebe isplate.

On će večeras predvoditi maturante Srednje tehničke škole do Hotela "Leotar", gdje će imati organizovanu proslavu.