Na bazenu u Bregovima održano je prvo nezvanično takmičenje u slaganju Rubikove kocke i sličnih zagonetki "Trebinje open 2018". 

takmicenje rubikova kocka trebinje (2).JPG

Prvo mjesto u kategoriji 2x2 i 3X3 osvojio je Živko Popović, u kategoriji 4X4 prvo mjesto pripalo je Rastku Šalvarici, dok je najbolji u kategoriji "piraminks" i "mirror" bio Janko Gašić.

Učestvovalo je devet takmičara koji su birali u kojoj će se disciplini takmičiti.

Organizator je bio Janko Gašić, koji se bavi slaganjem Rubikove kocke već osam godina.

Prošle godine se pojavila mlađa grupa ljudi u Trebinju koja slažu Rubikovu kocku i odlučili su da se organizuje kao nezvanično takmičenje, da se vidi kakav je osjećaj na stvarnom takmičenju.

U slaganju dvojke, trojke i četvorke, Gašić drži deseto mjesto u BiH između 50 takmičara, a drugi je u piramidi koju slaže za osam sekundi i 62 stotinke. 

"Danas smo slagali pet vrsta, od toga četiri su zvanične, a jedna je nezvanična. Dvojku i trojku smo slagali svi, a u ostalim se takmičilo po nekoliko takmičara", istakao je Gašić.

takmicenje rubikova kocka trebinje (1).JPG

Četrnaestogodišnji Živko Popović se pola godine bavi sklapanjem Rubikove kocke. Vidio je to od svog drugara u razredu i odmah je pokazao zanimanje, kupio je i počeo da je sam slaže.

"Trenutno sam još početnik i slažem dva puta dva i tri puta dnevno, uskoro ću piramidu. Mora se vježbati i to radim svaki dan", istakao je Popović, kome je rezultat za 3X3 bio 17 sekundi.

U kategoriji kocke 4x4 bio je prvi, drugi u "mirror" i kocki 3x3 bio je Rastko Šalvarica.

"Volim ovo jer je dobro za razmišljanje, a nedavno sam bio na zvaničnom takmičenju u Banjaluci i nastavljam da se bavim slaganjem kocke", sa osmijehom priča Šalvarica.

Nije bilo sponzora za ovo takmičenje, ali svako ko se prijavio dobio je neku nagradu, a najbolji su dobili i diplome.