Kod crkve Svete Petke u selu Vlasače na Trebinjskim brdima organizovana je Druga kotlićijada "Petkovica 2018", koja je ove godine okupila 23 ekipe u revijalnom dijelu i na stotine posjetilaca iz cijele Hercegovine.

kotlicijada vlasace 2018 (4).JPG

Ekipe iz Nevesinja, Ljubinja, Bileće i Trebinja odlučile su da lijep i sunčan nedjeljni dan iskoriste za druženje na Vlasačama.

Nekoliko stotina prisutnih uživalo je u roštiljanju, spremanju gulaša, pasulja, a oni najodvažniji su se takmičili i u potezanju konopa, bacanju kugle, skok u dalj i trčanje u vreći. Najmlađi su igrali fudbal i odbojku.

kotlicijada vlasace 2018 (2).JPG

Kotlićijada, prema rijećima organizatora, znači ljubav, poštovanje i usmjeravanje potomaka. Kada se govori o ljubavi misli se na ljubav prema zavičaju, poštovanje znači da se poštuju preci koji su nešto slično ovome radili, dok je usmjeravanje, zapravo, putokaz mladima da se ne smije izgubiti tradicija.

"Više smo nego zadovoljni brojem učesnika i odlučili smo da ove godine kotlićijada bude revijalna, jer smatramo da je pobjednik ovo lijepo druženje, a svi kotlići su pobjednici i dobili su diplome za učestvovanje", rekao je jedan od organizatora Pero Vuković.

IMG_7265.JPG

U potezanju konopa pobjednik je ekipa Gorice, u skoku u dalj, u bacanju kugle i trčanju u vreći najbolja je ekipa "Nevesinjske puške".

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je istakao da su se prijatelji iz nekoliko hercegovačkih opština okupili, napravili kotliće i opustili se u idili Trebinjskih brda.

IMG_7268.JPG

"Zadovoljstvo je vidjeti da ima dosta djece, omladine i nadam se da će iz godine u godinu biti sve veći broj. Gradska uprava je podržala razvoj sela, a prema ovom selu izgrađena su tri kilometra puta i ostalo je još oko 500 metara do same crkve što ćemo uraditi u narednom periodu", rekao je Petrović.

Među prisutnim je bila i Jovanka Švebs, rođena Miljanović, iz Ljubomira, sa suprugom Manfredom. Kupili su kuću u Zasadu i Manfredu se sviđa naš narod, klima, ljepota naših krajeva, naša tradicija.

kotlicijada vlasace 2018 (3).JPG

"Komšija Dragan nas je pozvao da dođemo i budemo ovdje njegovi gosti, da vidimo kako se nastavlja tradicija vaših predaka i drago mi je što sam došao da vidim kako se družite, pjevate, držite tradiciju. Trebinje je lijep grad i mnogi znaju za njega u Njemačkoj", rekao je Manfred.

Među ekipama prvi put su došli momci iz Mjesne zajednice "Tini" koji su naišli na topao prijem domaćina i oduševljeni su mjestom i organizovanjem ove kotlićijade.

kotlicijada vlasace 2018 (1).JPG

"Nas 15 je došlo ovdje da se družimo, pjevamo, upoznamo nove ljude, a spremili smo domaće kobasice i pasulj. Imamo naš timski recept koji samo mi znamo i ponosni smo na njega", sa osmjehom na licu priča predstavnik ekipe "Tini" Dražen Vujović Drala.

Druženju i pjesmi nikad kraja, a svi koji su danas prisustvovali najavili su druženje i dogodine.

Kotlićijadu su organizovali Crkveni odbor sela Vlasače i Begović Kula i Turistička organizacija grada Trebinja.

IMG_7260.JPG