Trebinje i Muzej Hercegovine 11. put zaredom su obilježili Evropsku Noć muzeja.

noc muzeja 2018 (3).JPG

Na ovaj način Trebinje se priključilo velikom broju gradova koji obilježavaju ovaj dan i pokazalo još jednom da slovi za grad kulture.

Na početku programa otvorena je izložba "Udahnimo umjetnost zajedno", škole crtanja i slikanja "Centar Kembridž" iz Nevesinja, Trebinja, Bileće i Gacka.

Akademski slikar Sandra Cumbo vodi grupu polaznika u Trebinju. Prema njenim riječima školi "Kembridž" je čast da se njihove slike nalaze u Muzeju Hercegovine i to na Noć muzeja. 

"Na izložbi se predstavilo 50 polaznika sa različitim tehnikama kao i tematikom. Vidljiva je njihova maštovitost i ljubav prema crtanju", rekla je Cumbo.

U programu su učestvovali i polaznici Muzičke škole.

noc muzeja 2018 (1).jpg

Nakon njihovog izvođenja održano je predavanje prof. dr Martine Kavur i prof. dr Borisa Kavura sa Univerziteta u Kopru (Slovenija), koji su govorili o uticaju keltske kulture i sredozemnih civilizacija.

Prema riječima Borisa Kavura željeli su da pokažu da su prostori između Egeja i Centralne Evrope u nekoliko vijekova prije naše ere bili povezani. 

"Prapovijest je osnova za civilizacijski razvoj Evrope i to one koja je ovu godinu i posvetila kulturnoj baštini. Sa ovim projektom 'Mjesta susretanja' pokazujemo  kulturnu baštinu i nasljeđe, bogatstvo koje se čuva u regiji i u Muzeju Hercegovine. Vidljivo je da je Evropa bila povezana i da smo mi uvijek bili kulturni mozaik Evrope", istakao je Kavur.

Otvorena je i njihova izložba "Mjesta susretanja", prva izložba iz Slovenije u prostoru Muzeja Hercegovine kojom je najavljena saradnja između Primorskog univerziteta, Fakulteta za humanističke studije Kopar i Muzeja Hercegovine.

Noć muzeja nastavljena je održavanjem radionice za djecu "Nacrtaj ilirskog ratnika".

Dok su mnogobrojni posjetioci dolazili u Muzej Hercegovine da pogledaju stalne postavke i da uživaju u novim izložbama, u dvorištu muzeja trebinjska grupa "Krugovi u žitu" imala je nastup. Veliki broj ljubitelja muzike ih je slušao i uživao u njihovoj svirci.

noc muzeja 2018 (2).JPG

"Drago nam je da smo i ove godine gosti na ovoj manifestaciji jer muziku koju sviramo čine hitovi za sva vremena, a još smo na otvorenom što je prelijep osjećaj", kazao je gitarista Krsto Pandurica.

Manifestaciju Evropska Noć muzeja organizuje Muzej Hercegovine pod pokroviteljstvom Gradske Uprave Trebinje i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Večeras je počelo i Trebinjsko kulturno ljeto koje će trajati do oktobra.