U Trebinju je otvoren prvi Međunarodni kongres kardiologa, na kojem će u naredna dva dana biti riječi o prevenciji infarkta miokarda i šloga, te nizu drugih stručnih pitanja iz oblasti zaštite od kardiovaskularnih bolesti.

kardiolozi.jpg

Organizator kongresa, koji je okupio više od 300 eminentnih kardiologa iz regiona i Evrope, je Udruženje centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga - HISPA BiH. 

Kongres je sinoć otvorio Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda, koji je ukazao da je u Srbiji i drugim zemljama regiona svaka druga smrt upravo posljedica bolesti srca i krvnih sudova. 

"U Srbiji u jednom satu umire šest ljudi od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti, a svaki osmi je u punom životnom i stvaralačkom dobu, između 24 i 64 godine života", upozorio je Bojić. 

Predsjednik Udruženja HISPA u Srbiji i naučnog odbora kongresa Nebojša Tasić istakao je da je asocijacija za pet godina rada otvorila više od 60 stručno osposobljenih i savremeno opremljenih centara za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih bolesti u šest zemalja regiona, a danas okuplja više od 2.000 članova. 

kongres kardiologa trebinje (1).jpg

"Želimo da podignemo i osavremenimo zdravstvenu svest, kako pojedinaca, tako i društva u celini, a posebno moramo da radimo na edukaciji zdravstvenih radnika, jer su oni svetionik svakog društva", rekao je Tasić. 

Predsjednik HISPA BiH Radoslav Nikolić rekao je da je 13 HISPA centara formirano na području BiH u kojima je već pregledano nekoliko hiljada pacijenata. 

U ime grada domaćina kongresa gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zahvalio je učesnicima što su boravak u Trebinju iskoristili da organizuju besplatne preglede pacijenata, koji su na dijagnostiku i liječenje čekali i po nekoliko mjeseci. 

On je istakao da moraju da se pronađu mehanizmi dodatnih stimulacija kako bi se zaustavio nepovoljan trend odlaska stručnog medicinskog kadra. 

kongres kardiologa trebinje (2).jpg

"U tom smislu smatram da je veoma važno naći načina da se ljekari zadrže ovdje, da nam pamet i novac ne odlazi u tuđe zemlje i gradove već da ostaju na našim prostorima", rekao je Petrović. 

Tasić, koji je i pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje uručio je direktoru trebinjske Bolnice Borislavu Grubaču savremene elektronske aparate za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih pacijenata u ovoj ustanovi.

kongres kardiologa trebinje (3).jpg 

Među dobitnicima zahvalnica HISPE, dodijeljenih za podršku radu udruženja, su i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predsjednik poslovnog sistema "Svislajon" Rodoljub Drašković. 

Domaćin i pokrovitelj kongresa je Grad Trebinje, a generalni sponzor komanija 
"Svislajon".