Društvo fizičara istočne Hercegovine je danas organizovalo Drugi festival fizike na kome su, pored predavanja eminentnih stručnjaka u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment, učenici pravili eksperimente iz ove nauke.

festival fizike trebinje (2).JPG

Festival je počeo predavanjem dr Milana Pantića iz departmana za fiziku iz Novog Sada, koji je govorio na temu "Aktuelni problemi fizike i astrofizike u 21. vijeku".

Prema njegovim riječima, bez fizike se ne množe zamisliti današnje doba, koje je najvažnije u opštoj kulturi i  nauci.

Drugo predavanje priredio je dr Ljubiša Nešić iz departmana za fiziku iz Niša na temu "U carstvu uma Stivena Hokinga".

Doktor Nešić je prvi put u Trebinju i zahvalio se društvu fizičara, na pozivu jer je došao u naš grad sa željom promocije nauke.

U svom predavanju, on je najviše pažnje posvetio onome što, kako je kazao, najviše može da promijeni naše razumijevanje svijeta.

"Reč je o isparavanju crnih rupa, a to su objekti koji apsorbuju sve što im dođe blizu i ideja Stivena Hokinga da ti objekti mogu da gube masu je revolucionarna stvar. Nije eksperimentalno dokazana, ali postoje šanse da će za desetak godina i to moći dokazati ili opovrgnuti", naglasio je Nešić.

festival fizike trebinje (1).JPG

Ispred Društva fizičara, profesor Nenad Grković je rekao da će ovaj festival u narednom periodu postati tradicionalan, navodeći da su se ove godine radili i eksperimenti iz hemije.

"Glavni cilj ovog festivala je približavanje fizike i hemije učenicima, to jest usmjeravanje na praktični dio koji je zanemaren, jer se pomoću toga može probuditi zainteresovanost za ove nauke", rekao je Grković.

Učenici Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, Osnovne škole "Vuk Karadžić", srednjoškolci iz Aleksinca i Vlasenice, pažljivo su slušali predavanja doktora iz Novog Sada i Niša, a svoje eksperimente prikazali su u Domu mladih. 

Drugi festival fizike pomogli su Gradska uprava Trebinje, Gimnazija "Jovan Dučić", Fakultet za proizvodnju i menadžment i Osnovna škola "Vuk Karadžić".