Republika Srpska neće dozvoliti da se na njenoj teritoriji formira bilo kakav sabirni centar za migrante, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

milorad-dodik.jpg

– Mi razumijemo težinu tog problema, ali nemamo resursa da se bavimo tim pitanjem – istakao je Dodik u Bratuncu.

On je dodao da Republika Srpska migrantima može obezbijediti siguran i što brži prolazak kroz Srpsku, a stacioniranje ne može i neće prihvatiti.

– Ako ovi iz Sarajeva pokušaju da na prostoru Republike Srpske osmisle ili pokušaju da nešto urade u vezi sa nekim sabirnim centrom, ili ne znam kako će oni to nazvati, mi ćemo to odbaciti. Taj centar sigurno neće biti formiran u Republici Srpskoj, pa neka oni pričaju da je to udar na svemir – istakao je Dodik.

On je naglasio da iz Sarajeva pokušavaju da nametnu priču da je Savjet ministara vlada.

– To nije vlada. U Ustavu piše da je to pomoćni organ Predsjedništva i ne može da donosi odluke bez koordinacije i dogovora sa drugim nivoima vlasti, a oni to čine. Pokušavaju sada da se nametnu. To je opasna praksa i mi to odbacujemo – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je to prepoznala i donijela odluku da neće prihvatiti nijednu odluku Savjeta ministara ili bilo kog organa BiH koja se ne dogovori na nivou Srpske u vezi sa migrantima.

– Ne može bilo ko u Sarajevu nama odrediti kako ćemo se ponašati u toj politici – poručio je Dodik.