U Muzeju Hercegovine održan je koncert klasične muzike na kome su učestvovali Klaudija Krkotić-sopran, Ileš Bečei-tenor, Sonja Radojković-klavir i 13 učenika umjetničke radionice za solo pjevanje trebinjske Muzičke škole.

koncert muzej hercegovine (2).JPG

Večerašnji koncert je održan u okviru projekta "Umjetnička kočija Republike Srpske".

Predsjednik udruženja "Koral" Klaudija Krkotić je ponosna na polaznike umjetničke radionice u Trebinju koja traje kao pilot program za otvaranje smjera za solo pjevanje.

U toku radionice, radilo se, prvenstveno, na vokalnoj tehnici prenošenja ljubavi prema operskom pjevanju i klasičnoj muzici.

"Ovaj broj djece održao se od prvih dana i vjerujem da će se otvoriti odsjek za solo pjevanje i da će  biti kvalitetan, kao i drugi odsjeci. Na radionici sam dobila 13 sjajnih mladih ljudi koji će nastaviti sa ovim i biti umjetničko ogledalo grada Trebinja", rekla je Krkotić.

Neki od polaznika su učenici Muzičke škole, a dio njih ne zna ni note, ali su se kroz radionicu uspjeli opismeniti. Tu su bili pripremci od šest do 18 godina i mnogi od  njih su po prvi put izašli pred publiku.

Gost koncerta bio je tenor Ileš Bečei, koji je došao da podrži mlade soliste. Prema njegovim riječima, vidii se da djeca imaju puno emocija.

"Djeca su vrlo talentovana i samo treba da se radi sa njima, jer su iskreni i lijepo je raditi sa njima", kazao je Bečei.

koncert muzej hercegovine (1).JPG

Među učenicima je i Anđela Svorcan, koja ima 18 godina i ide u srednju Muzičku školu u Trebinju. Zadovoljna je radionicom, jer je kroz proteklo vrijeme dosta naučila.

"Poboljšao mi se glas i naučila sam nove tehnike i prije nisam znala da je pjevanje složenije nego što izgleda, tehnike disanja i mnogo mi je pomoglo", rekla je Svorcan.

Radionica je trajala godinu dana i na njenom kraju su polaznici dobili diplome.

Večerašnji program činile su operske arije, duete iz opera "Travijate", arija iz opere "Boemi", a djeca su izvodila kompozicije srpskih i italijanskih kompozitora.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzičke škole Trebinje.