„Padnem ponekad. To je život. Ustanem i još jače se zaletim. To je karakter“ - ovo je citat iz romana „Plivač“ autora, umjetnika, pisca i glumca Andrije Terzića, koji na razne načine pokušava da približi umjetnost mladom čovjeku.

andrija terzic trebinje (2).JPG

Ovo je njegov najcitiraniji citat, koji je nastao prije tri godine. Kao srednjoškolac počeo je da piše eseje, sa željom da napiše roman. U tome je i uspio, jer je poslije nekoliko godina napisao dva romana - „Preko puta istina“ i „Plivač“, koji su doživjeli izdanja u nekoliko desetina hiljada primjeraka.

„Voleo bih da me pamte po romanima, a ne citatima, iako su neki citati iz knjiga, a druge misli koje su popularne na društvenim mrežama dolaze iz svakodnevnog života“, pojašnjava Terzić.

Prvi roman „Preko puta istina“ je biografski i sastoji se od priča koje su nastale u kamionu kojim se autor nelegalno vozio i došao do Holandije. Od akademskih obaveza je pobjegao u inostranstvo i nakon deset godina se vratio u svoju zemlju.

U svijetu u kojem se nalazio nije „imao sreću“ i otišao je da je traži. Ono što je tražio dobio je, jer je za te godine "njenog traženja" proputovao 15 zemalja, naučio ko su i šta su ljudi i kako izgleda svijet.

U romanu „Plivač“, glavni junak je svjestan da je život samo jedan i ne želi da ga potroši u okovima. Glavnog junaka vodi misao: „Sve sam tiši, a sve vidljiviji“.

„Plivač je metafora života, jer svi smo mi plivači, sad ko tog više mulja dotakne, pa onda u lepu vodu uleti i prepliva srebrno jezero - to su najbolji plivači“, priča Terzić.

Svoje citate dijeli na pokretačke, ljubavne i izvode iz prakse. Za njega su najdraži ljubavni kao što su: „Mirišem na tebe godinama“, „Čekam te, to izgleda najbolje radim“, „Imam dve ljubavi, detinjstvo i tebe“, „Svoj sam, zato sam i sam“, jer su oni i pokretački i izvodi iz prakse zajedno.

Prvi je srpski pisac koji je promovisao knjige u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a to za srpsku kulturu znači da je dobila nekoga ko se bavi književnom riječju, a usput se bavi i promocijom svoje zemlje.

Svaka njegova promocija je različita i za svaku se posebno priprema. Bitni su energija i komunikacija sa publikom. Dosta puta je to radio i u kafani, jer se duša najbolje u njoj otvara.

andrija terzic trebinje (1).JPG

Glumio je u seriji „Ubice moga oca“, filmu „Zaspanka za vojnike“, ali sebe ne vidi u glumačkim vodama. Sada piše scenario po priči „Sivi anđeo“ iz romana „Preko puta istina“ i otkriva nam da je nekoliko strana napisao u Trebinju.

Na promociji knjige u Pekingu, kad su ga najavili kao pisca iz Beograda, odlučno je to negirao i glasno rekao: “Ja sam iz Užica“.

„Svoj grad volim iz peta, volim ga krvlju, a ne površno. Volim ga stepenicima, u onim najmračnijim ulicama. Kada voliš to - radiš osećajno, volim njegov miris, ukus, reku Đetinju, Vrutke, Banjicu, gde se ulijeva reka, Belu zemlju, Šljivovicu“, naglašava Terzić.

Kao mali, za njega je Trebinje bila usputna stanica do mora. Od tada nije dolazio i oduševio se ljepotom grada podno Leotara, Muzejom Hercegovine, Crkvinom...

„Moja baba je pričala ijekavicu i ona je slična ovom kraju. Ova brda, reka Đetinja-Trebišnjica, ima sličnih dosta detalja i drago mi je što sam došao ovde, a za doček imam samo reči hvale jer znam od ranije da su Hercegovci dobri domaćini“, ističe Terzić.

Terzić je, može se slobodno reći, nesvakidašnja pojava u književnosti, jer se osim književnosti bavi i promocijom turizma, kulture, lijepih stvari koje drugi ne promovišu pa je posjetio Muzej Hercegovinu, Crkvinu, Hercegovačku kuću,
Tvrdoš, Grad Sunca..., i sve snimke je „okačio“ na društvene mreže.

PROMOCIJA U HEDONIJI

andrija terzic promocija trebinje.JPG

U organizaciji Turističke organizacije grada Trebinju, u restoranu "Hedonija" u centru našeg grada, priređeno je veče sa Andrijom Terzićem.

On je za kratko vrijeme postao jedan od najcitiranijih na društvenim mrežama, sa velikim brojem pratilaca na Fejsbuku i Instagramu, osoba raskošnog talenta, posebno popularna i omiljena kod pripadnika mlađe populacije.