Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Srpska osmisliti i sufinansirati realizaciju projekta za izgradnju stanova u lokalnim zajednicima za bivše pripadnike, komandante i oficire Vojske Republike Srpske koji imaju neriješen stambeni status.

milorad dodik.jpg

Dodik je istakao da će to biti urađeno i za pripadnike policije i drugih državnih organa. 

"Koncept je da Republika Srpska sufinansira dio iznosa, a lokalne zajednice obezbijede lokacije koje će biti oslobođene bilo kakvih komunalnih tereta, te da onaj koji preuzme stan ima obavezu da boravi i radi u Srpskoj", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom. 

Predsjednik Srpske naglasio je da Srbija prednjači u rješavanju ovog pitanja, kao i da je za ovo važna briga države. 

"Sagledaćemo kako Srbija rješava ovo pitanje o čemu sam razgovarao sa Vulinom. Dio njihovih rješenja ćemo ugraditi u naše", istakao je Dodik. 

Dodik je ocijenio da je saradnja Srpske i Srbije izuzetna, što se ogleda i u namjenskoj industriji. 

"Veliko je zadovoljstvo što je danas na Dan Vojske Republike Srpske u posjeti Vulin. Zahvalan sam ministru na posvećenosti i dobroj saradnji sa našim institucijama, kao i za uspješno realizovane aktivnosti koje se odnose na upošljavanje nekih naših preduzeća na komercijalnim osnovama, što znači da nam rade dijelovi nekadašnje namjenske industrije", naglasio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o situaciji u Srpskoj, BiH i Srbiji. 

"Sve aktivnosti koje smo vodili sa Srbijom bile su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, međunarodnim odnosima, našim pravom na specijalne veze koje imamo i produbljujemo. Naša saradnja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrima u Vladi Srbije je do sada najefektivnija za Srpsku sa najviše realizovanih projekata i uz najveću pomoć Srbije Srpskoj u kojoj smo dobili po pet miliona evra. Za to ću uvijek biti zahvalan", rekao je Dodik. 

On je ponovio da je Vojska Republike Srpske stvorena kao odraz htjenja naroda za slobodom i da je prošla častan put u ratu i miru. 

"Jedna od najozbiljniji istorijskih i državnih grešaka Srpske jeste što je prihvatila u odlukama političara tog vremena da bude ukinuta Vojska Republike Srpske i formirane Oružane snage BiH. Pravo na vojsku smo dobili Dejtonskim sporazumom i nije bila upitna, ali nažalost pod političkim pritiskom prihvaćeno je da bude ukinuta i danas imamo Srbe u Oružanim snagama BiH", naveo je Dodik. 

On je dodao da je teško očekivati da Srbi private Oružane snage BiH kao svoju vojsku. 

Vulin je zahvalio Dodiku na odličnoj saradnji Srpske i Srbije, koja je, kako je rekao, na istorijskom nivou. 

On je izrazio zadovoljstvo što u Banjaluci prisustvuje obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske koja je u građanskom ratu zaštitila svoj narod , te čestitao ovaj praznik. 

"Vojska Republike Srpske je u građanskom ratu u BiH, koji srpski narod nije tražio ni izazvao, zaštitila svoj narod i ispunila istorijsku misiju. Da nije bilo takvog odgovora jasenovački genocid, koji je započet u Prvom svjetskom ratu, bi bio završen i pitanje bi bilo da li bi na ovim prostorima živjeli Srbi", mišljenja je Vulin. 

Vulin je naglasio da će dobra saradnja Srpske i Srbije biti nastavljena. 

"Srbija će dati sve od sebe, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, da učestvuje u očuvanju mira na ovom prostoru. Da bi bilo mira mora se funkcionisati na osnovu načela ovog sporazuma i konsenzusa tri naroda i dva entiteta", kaže Vulin. 

On je podsjetio da je Republika Srpska jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i Vučića. 

"Gdje god Srbi žive, Srbija je tu da vodi računa o njima, njihovom razvoju, napretku ekonomskom, kulturnom i svakom drugom. Srpska će moći da računa na političku, ekonomsku, diplomatsku i svaku podršku. Dok Vučić vodi Srbiju Republika Srpska može sa sigurnošću da zna da je Srbija garant njenog opstanka", naveo je Vulin. 

On je podsjetio da su u namjenskoj indistriji prošle godine sklopljeni ugovori preduzeća iz Srbije u Srpske u vrijednosti koja je viša tri miliona evra. 

"Može se očekivati da će ugovora biti više, a u narednih deset dana potpisaćemo još nekoliko ugovora iz oblasti namjenske industrije, a jedan će se odnositi na banjalučko preduzeće `Kosmos`", rekao je Vulin i dodao da je značajno što je Dodik prepoznao značaj projekta rješavanja stambenog pitanja za bivše borce.