U Narodnoj biblioteci u Trebinju održano je književno veče Velibora Šipovca na kome je predstavljena zbirka priča "Tragovi" i zbirka pjesama "Između kamena i zemlje".

knjizevno vece velibora sipovca (3).JPG

Svačiji život ostavlja tragove za budućnost, ali svi mi imamo i tragove iz prošlosti koji su nam zvijezda vodilja za one kojima hodimo kako bi ih ostavljali za budućnost. Tako je i knjiga Velibora Šipovca nastala po nekim tragovima iz prošlosti da bi on hodao, koračao kroz život i ostavljao ih za budućnost.

Priče su nastale inspiracijom autora onim što je vječita misao i težnja svih pisaca da na neki način pretoči kroz riječi razmišljanja o životu, smrti i o Bogu. U svih 12 priča pronalazi se poruka ili pouka o ovim stvarima.

"Najznačajnije je da sam u ovim pričama izdvojio pojam sna kroz priče jer je to pojava koja nam daje mogućnost za poruke na te tragove iz prošlosti i za budućnost. San je najpogodnije vrijeme kada dolazi do poruka koje doživljava čovjek iz prošlosti i za budućnost iz nekih imaginarnih svijetova", rekao je Šipovac.

knjizevno vece velibora sipovca (2).JPG

Prvi dio knjige sastoji se od priča koje su istrgnute iz života pisca, ali u svakoj od ovih priča čitalac može pronaći sebe kroz neku poruku, a drugi dio priča vezan je za podneblje u kome živimo, za Hercegovinu. 

Knjiga završava pričom "Arhanđel" u kojoj se pojavljuje Arhanđel Mihajlo sa svojom nebeskom vojskom gdje se smjenjuju slike kao na filmskom platnu brzinom munje.

Knjiga ostaje otvorena na jednoj stranici gdje se na neki način prezentuje kako je od početka bila riječ kada je sve nastalo.

"I svršetak svega će biti riječ jer je ona alfa i omega i potrebno je da ostane u budućnosti jer će svaka zapisana riječ živjeti", istakao je Šipovac.

IZ ZADNJE PRIČE "ARHANĐEL"

"Pisac upitno pogleda arhanđela, upijajući riječi kako bi mogao da shvati suštinu kazivanja. Vjeruj uvijek u sebe i pronosi riječ, jer ona će da živi. Nastavi da vjeruješ jer vjera i ljubav će pobijediti sve, zauvijek. I zasijaće onda kada bude trebalo i kada dođe vrijeme".

U večeri poezije predstavljena je knjiga "Između kamena i neba" u kojoj se nalaze 64 pjesme koje su izabrane iz pjesnikovog cjelokupnog opusa od djetinjstva do današnjih dana.

Pjesme su razvrstane u tri cjeline: religiozne, filozofsko misaone i ljubavne. Sam naziv zbirke pjesama "Između kamena i neba" je simboličan jer su nastale na tlu Hercegovine gdje su kamen i nebo obilježje ove zemlje.

Književno veče uljepšao je guslar Vladan Perović koji je izveo pjesmu "Čudesna noć iznad Hercegovine", koja se nalazi u zbirci pjesama "Između kamena i sna" koja je pisana u desetercu i večeras je premijerno izvedena.

knjizevno vece velibora sipovca (1).JPG

O pjesmama je govorio Novica Telebak, o knjizi Nikola Baćević, sveštenik Momir Pejčić je pričao o religioznom aspektu zbirke priča "Tragovi", a odlomke iz knjige i pjesme čitala je Nelica Bošković.

Književno veče organizovala je Narodna biblioteka i Književna zajednica "Jovan Dučić".