Na 3. beogradskom ogledanju, međunarodnom literarnom konkursu „Ogledala“ , časopisa učenika i profesora srednjih škola iz Beograda, trebinjski gimnazijalci i ove godine ostvarili su zapažen uspjeh – potvrđujući svoju kreativnost i odanost spisateljskoj igri.

ucenici nagrade.jpg

U kategoriji kratke priče, Duška Kisa, učenik trećeg razreda, osvojila je prvu nagradu za priču „Iris“, drugo mjesto u istom žanru pripalo je maturantu Đorđu Vučiniću za tekst „Dva, nula, četiri, sedam, tri, dva“, a treću nagradu, u kategoriji poezije, osvojio je maturant Todor Ružić za pjesmu „Rekvijem“.

Mentor Veselinka Kulaš ponosna je na svoje učenike.

„Radi se o tekstovima visokog estetskog nivoa. Obje nagrađene priče su literarni odraz realnosti kojom smo okruženi, a nagrađena pjesma je svojevrsna reakcija na istoimenu pjesmu M. Pavlovića, te joj je svojstven koncept intertekstualnosti. Srećna sam zbog uspjeha svojih učenika i želim da nastave da pišu, ma čime se kasnije profesionalno bavili. A nagrade na međunarodnom konkursu, kakav je Beogradsko ogledanje, možda nisu presudne za mlade pisce, ali i zbog njih rastu krila, nerečene riječi se roje i ruke iznova, nestrpljivo jurišaju ka tastaturi“, navela je Kulaš.

I to nije sve.

Na konkursu je pohvaljen esej „Kada bih se svako jutro budio u drugom tijelu – Dejvid Levitan“ učenka drugog razreda Anastasije Rudan, čiji je mentor Jelena Mandrapa, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“.

Promocija novog broja časopisa „Ogledalo“ i dodjela nagrada i pohvala biće realizovane krajem maja u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.