U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, koncert je održao  koncertni hor i kamerni pjevači "Berea koledža" iz Sjedinjenih Američkih Država /SAD/ sa Crkvenim horom "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" iz našeg grada.

hor koncert saborni hram trebinje.jpg

Koncert je otvorio trebinjski hor sa pjesmama "Svete tihi" i "Svjat", a nakon toga su nastupali studenti muzičkog odjeljenja sa "Berea koledža".

U pedesetominutnom programu izveli su u prvom dijelu evropsku muziku, u drugom američku, a treći dio bile su pjesme posvećene slobodi iz afroameričke tradicije.

Dr Stefan Bolster je 38 godina bio šef katedre za muziku na Berea koledžu i on diriguje koncertnim i kamernim pjevačikim horom. 

Nakon koncerta je bio jako uzbuđen i prema njegovim riječima tokom koncerta imao je osjećaj mira, radosti i zajedništva.

"Pjevali smo pjesme o borbi za slobodu jer smo mislili da će vam to odgovarati, a mi imamo mnogo muzike i mijenjamo je od koncerta do koncerta", rekao je Bolster.

Prvi put je na Balkanu i većina članova hora nikad nije napuštala teritoriju SAD-a, jer studenti i dolaze većinom iz siromašnijih porodica.

Dirigent Crkvenog hora "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" Stojanka Gudelj je zadovoljna koncertom i za nju je ovo prelijep doživljaj koji je za pamćenje.

"Čast nam da smo pjevali i drago nam je uvijek pjevati sa drugim horovima, jer je lijepo čuti kako drugi pjevaju - tako razmjenjuju iskustva", kazala je Gudelj.

Koncert je završen na najljepši mogući način, jer su oba hora zajedno izvela pjesme "Tamo daleko" i "Bogorodice djevo", koju je publika, koja je popunila Saborni hram, ispratila dugotrajnim aplauzom.